Mocănița, bucuria turiștilor pe perioada Sărbătorilor de iarnă - 1 oră în urmă
În prima zi din an este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare - 3 ore în urmă
Mesaje pornite din suflet, de la Oameni care fac cinste Maramureșului - 7 ore în urmă
PS Iustin îndeamnă ca la miezul nopții, la cumpăna dintre ani, să citim cu toții, în genunchi, Acatistul Mântuitorului nostru Iisus Hristos - 10 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: Un gând la cumpăna dintre Ani - 10 ore în urmă
Nicolai Tand a gătit pentru vârstnicii Căminului din Baia Sprie - 15 ore în urmă
Poliţiştii maramureşeni, la datorie în noaptea dintre ani - 15 ore în urmă
Credincioșii sunt așteptați la Mănăstirea Pietroasa-Borșa în această noapte - 16 ore în urmă
Noaptea dintre ani la Mănăstirea Moisei - 18 ore în urmă
Programul special de Sărbători al Bibliotecii „Petre Dulfu” - 1 zi în urmă
Rușii au voie să-și bată nevasta o dată pe an. Află cum stau lucrurile la noi
Anul trecut, Parlamentul rus a dezincriminat violenţa domestică în cazul în care nu se întâmplă mai des de o dată pe an şi ”nu răneşte substanţial corpul”. Dar rușii sunt singurii din zonă care permit legal să-ți bați nevasta (mai rar soțul) o dată pe an. O situație din 2013 a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale arăta că, în România, la fiecare 30 de secunde o femeie era bătută. De aceea, lupta împotriva violenței se duce constant, la adăpostul prevederilor legale.
Pentru că nimic nu justifică violenţa, poliţiştii maramureşeni îi încurajează pe toţi cetăţenii să nu rămână indiferenţi la astfel de acte şi, atât când sunt victime cât şi când sunt martori, să sesizeze autorităţile competente. De Ziua Internaţională a Non – Violenţei, poliţiştii recomandă apelarea la 112 și depunerea de îndată a plângerii împotriva agresorului. Poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc pot emite ordin de protecţie provizoriu pentru a diminua acest risc.
Ordinele de protecție
Ordinul provizoriu de protecţie poate dispune, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:
- evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Pentru verificarea sesizărilor de violență domestică poliţiştii au dreptul de a pătrunde în spațiile indicate în mod expres în sesizare, fără un acord special. În aceste condiții, poliţiştii pot pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia. Și pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional.
Ordinul de protecţie e de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială unde victima îşi are domiciliul sau reşedinţa și se emite în maxim 72 de ore de la momentul înregistrării cererii. Victima are dreptul la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum şi la asistenţă medicală şi juridică gratuită, în condiţiile legii.