Asociația ”Sub Stejar” și demersul său de combatere a fenomenului bullying - 43 minute în urmă
CSM Sighet, trei victorii din trei meciuri în play-out - 3 ore în urmă
Invitație la un atelier de… ”mărgelit” - 4 ore în urmă
Efectul promoțiilor și al campaniilor de publicitate în cazinouri - 7 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Copilul bun care nu a fost știut (m-a inspirat filmul „Adolescence”) - 8 ore în urmă
Baia Mare, în centrul unui scandal național - 9 ore în urmă
O zi neagră pentru cei mai bogați oameni ai planetei - 9 ore în urmă
Copiii Centrului de zi al Asociației Pirita Children au participat la proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” - 9 ore în urmă
Concert de pricesne și muzică religioasă la Seini - 9 ore în urmă
„Cântați, Domnului, cântați”: La Sighetu Marmației va avea loc a IV-a ediție a Festivalului concurs de cântări religioase - 10 ore în urmă
Timp de ani de zile, ororile s-au ascuns sub masca unei grădinițe
O descoperire cutremurătoare a zguduit Bosnia săptămâna trecută, după ce autoritățile au eliberat 31 de copii dintr-o locuință suspectată a fi un centru de trafic de minori. Într-un caz care a stârnit revoltă și indignare, opt persoane, inclusiv un ofițer de poliție, au fost reținute sub acuzația de exploatare și abuz asupra minorilor.
Totul a ieșit la iveală în seara zilei de 25 februarie 2025, când o fetiță de 12 ani, vizibil speriată și dezorientată, alături de doi copii mai mici, a cerut ajutor unui trecător pe străzile din Brčko. Cei mici au refuzat să se întoarcă în locuința unde erau ținuți, declanșând intervenția rapidă a poliției și a serviciilor sociale.
Ajunși la fața locului, anchetatorii au găsit copiii – unii bebeluși, alții în vârstă de până la 12 ani – trăind în condiții șocante. Unii dormeau pe podea, alții în pătuțuri improvizate, iar atmosfera era departe de ceea ce ar trebui să fie un cămin sigur pentru niște suflete nevinovate.
Primele arestări nu au întârziat. Un ofițer de poliție, mama acestuia și un cetățean italian au fost prinși și acuzați de trafic de persoane, exploatare infantilă și neglijență gravă. Pe măsură ce ancheta s-a extins, numărul celor reținuți a ajuns la opt, iar Europol a fost implicat în investigarea unui posibil lanț internațional de trafic.
A durat o lună întreagă pentru polițiștii din Bosnia și Herțegovina să stabilească originea celor 31 de copii răpiți, găsiți într-o „casă a groazei” din estul țării. În cadrul investigației, anchetatorii au colectat probe ADN pentru a identifica părinții copiilor, mulți dintre aceștia fiind bebeluși. Grație profilurilor genetice, au descoperit că șase dintre copii s-au născut în Roma, Italia, alți șase în Croația, doi în Barcelona, Spania, și doi în Nisa, Franța. De asemenea, doi copii aveau nașterea în Bosnia și Herțegovina.
Printre copii, unii dețineau pașapoarte croate, însă autoritățile au precizat că niciunul nu fusese raportat ca dispărut în Croația. Documentele false au condus la arestarea altor șase persoane în cadrul investigației, potrivit Antena 3 CNN.
Localnicii, intervievați de presă, au declarat că au crezut că este vorba despre o grădiniță ilegală. Însă amploarea investigației și severitatea acuzațiilor sugerează că în această casă s-au petrecut atrocități mult mai grave.
Există suspiciuni că această locuință a fost folosită ani la rând ca punct de tranzit pentru numeroși copii. Ba mai mult, un raport legat de această situație ar fi fost depus la autorități încă din 2018, dar a fost ignorat.
„Faptul că un ofițer de poliție este implicat și că această rețea a operat nestingherită timp de mai mulți ani ridică semne serioase de întrebare cu privire la o posibilă complicitate la nivel înalt”, a transmis ERRC într-un comunicat.
Organizația solicită o investigație amănunțită, independentă, care să scoată la lumină adevărul despre această rețea de trafic de copii și despre posibila implicare a altor oficiali în facilitarea acestor fapte odioase.
Bosnia și Herțegovina este de mult timp considerată un punct de origine, destinație și tranzit pentru victimele traficului de persoane. Descoperirea acestui caz zguduitor ridică mari semne de întrebare asupra modului în care astfel de rețele continuă să opereze sub ochii autorităților.
Cât de adânc merge acest lanț al abuzurilor? Câți alți copii au fost victimele acestui sistem criminal? Ancheta abia începe, dar un lucru este sigur: lumea a fost martora unei tragedii ascunse mult prea mult timp.
Vasile Petrovan