Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 24 minute în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 1 oră în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 13 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 13 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 18 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
La 98 de ani: S-a stins din viață Haralambie Cacină, președintele de onoare al Asociației Veteranilor de Război MM. „Mi-am iubit patria, pentru totdeauna!”
Generalul de brigadă (rtr) Haralambie Cacină, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Maramureș, a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 98 de ani.
Anunțul trist a fost făcut de către reprezentanții Biroului Permanent al Asociației Naționale a Veteranilor de Război. Haralambie Cacină a fost unul din simbolurile asociației, de-a lungul timpului.
„Se duc veteranii de război… Anunțăm cu durere trecerea la cele veșnice a generalui de brigadă (rtr) Haralambie Cacină, președintele ANVR – Filiala Maramureș. A fost distins cu înalte ordine și medalii, s-a bucurat de o binemeritată prețuire și recunoștință din partea tuturor celor cu care a colaborat. Suntem alături de familia îndurerată şi transmitem sincere condoleanţe şi întreaga noastră compasiune familiei, rudelor şi camarazilor veterani de război. Odihnă veșnică pe mările de dincolo de noi! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis Biroul Permanent al Asociației Naționale a Veteranilor de Război.
Pentru amintiri prețioase, postăm din nou ceea ce a declarat generalul Haralambie Cacină în urmă cu un an, când comanda garnizoanei și a Centrului Militar Județean Maramureș au avut bucuria de a-l avea prezent în zi aniversară, la împlinirea vârstei de 97 de ani, pe venerabilul veteran de război: „Am ajuns la o vârstă, aş zice, venerabilă… 97 de ani! Poate că am ajuns aici datorită muncii, plăcerii de a muncii… zic unii. Am trecut în viaţă prin mari greutăţi, am făcut războiul… Am luptat pentru eliberarea Ardealului. O viaţă dură, grea! După război, am fost militar de carieră… După pensionare, acum vreo 40-50 de ani, am lucrat în continuare… De peste 20 de ani sunt aici… (n.red. – la Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Filiala „Bogdan Vodă” Maramureş), în calitate de preşedinte. Nu am fost omul care să mă mulţumesc cu pensioarea, am muncit mereu, dar – în special – aş zice că mi-am iubit patria, pentru totdeauna… Nu am uitat că am participat la eliberarea ţării, că am muncit pentru ea… Asta a fost viaţa mea! Valori morale, reguli simple şi oneste în relaţiile cu oamenii, dar mai presus de toate iubirea de ţară, autentică, curată şi firească”, a transmis, atunci, generațiilor tinere, Gl.Bg.(rtr) Haralambie Cacină.
Generalul de brigadă Haralambie Cacina a văzut lumina zilei în 22 februarie 1923, într-o familie care a dat României patru luptători pe front, conform descrierii făcute de autoritățile băimărene. După ce a urmat școala generală în satul natal, la împlinirea vârstei de 16 ani a început pregătirea militară. Ca atare, în data de 23 mai 1944, a fost încorporat la Regimentul 4 Artilerie Grea Moto Bacău. A fost transferat, ulterior, la Batalionul 2 Vânători de Munte, participând, astfel, la luptele sângeroase de la Iernut și Oarba de Mureș, dar și la cele pentru eliberarea orașului Sfântu Gheorghe. După mai multe avansări în grad, în anul 1963, a fost trecut în rezervă. În semn de apreciere a participării sale la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și a activităților desfășurate ca militar în serviciul Statului Român, prin Decret Prezidențial, a fost trecut în corpul generalilor cu gradul de general de brigadă în retragere. Meritele sale au fost răsplătite cu mai multe decorații: Steaua României, Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, Meritul Militar Clasa I și a II-a, Medalia pentru merite deosebite aduse statului, Emblema de Onoare, dar și Ordinul “Virtutea Militară”, iar în 2019 a fost distins cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”. Va rămâne în memoria colectivă ca fiind un erou care și-a pus viața în pericol pentru binele țării, care a trăit pe viu imaginile sumbre ale războiului, însă, care a luptat, mereu, pentru popor și patrie.
DirectMM.ro
1 Comentariu în această postare
Georgeta Chira
Dumnezeu să-l odihnească in pace!
Sincere condoleanțe familiei!