Fenomen misterios pe cerul Greciei: Nor în forma Fecioarei Maria apare în timpul cutremurelor - 32 minute în urmă
De la graniță, direct pe podium: Andrei Ihnatiuc, campion la 3.000 de metri la Cupa României - 38 minute în urmă
Trei elevi de la „Lucaciu” au obținut premii la Concursul Național Interdisciplinar „La Școala cu Ceas” - 45 minute în urmă
Scandal la bazinul din Recea: Consilierii locali își fac valuri cu intrări gratuite - 2 ore în urmă
În Groși se fac cursuri de dans popular pentru copii - 2 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (III) - 2 ore în urmă
Facebook aniversare la 21 de ani: de la un proiect universitar la o rețea globală - 2 ore în urmă
Centura de ocolire Baia Mare – un pas major pentru viitorul infrastructurii din Maramureș - 3 ore în urmă
Lucrări la rețeaua de apă: întreruperi anunțate pe mai multe străzi din Baia Mare - 3 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira expoziția de pictură „Semne și simboluri identitare”, autor Ioan Borlean - 3 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighet puteți admira expoziția de pictură „Semne și simboluri identitare”, autor Ioan Borlean
Reprezentanții Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației vă invită să descoperiți expoziția de pictură „Semne și simboluri identitare”, autor artistul vizual Ioan Borlean.
Vă reamintim că Centrul Cultural Pastoral găzduiește un muzeu cu carte bisericească veche și icoane și 7 expoziții temporare, mini expoziția „Tainele Audiovizualului”, vitrinele tematice și multe alte piese de colecție interesante!
„Am fost surprins, am mărturisit-o și la vernisaj, de eliberarea și reinventarea cromatică pe care prietenul Ioan Borlean ne-o propune cu dezinvoltură, de trecerea – previzibilă pentru un artist care se respectă – la un grad extins de libertate senzorială, transferându-și gândurile pe pânze, cu tușe ferme izvorâte din cunoaștere și autocunoaștere.
Lucrările expuse (în două săli distincte) s-au conformat temei expoziției „Semne și simboluri identitare”, identitatea și „cartea de identitate” a artistului suferind o tranziție controlată de la un trecut „pașnic”, asumat artistic – o etapă necesară și benefică – la un prezent versatil, lipsit de constrângeri.
Simbolurile unor lucrări – expuse în prima încăpere – sunt conectate la istoria locală, fiind „inoculate” probabil în gena maramureșanului Ioan Borlean și reinterpretate – firesc – de artist prin propriul filtru imagistic. Simbolurile vernaculare, transpuse artistic în primul grupaj din expoziție, sobre și/ sau aparent „rigide” pe alocuri cu reminiscențe ale iconografiei (religioase, evident), sunt „depășite” stilistic de grupajul organizat într-un spațiu alăturat, delimitat fizic dar și metaforic, deschis modernismului.
Am găsit, în cea de-a doua încăpere alocată expunerii lucrărilor lui Ioan Borlean, o altă abordare, un alt drum în găsirea identității stilistice, o îndrăzneală interesantă în a simplifica și moderniza temele/ subiectele supuse atenției publicului. Iar judecata publicului, subiectivă și prețioasă, poate – în cel mai bun caz – răscoli orgoliul artistului, fără a găsi rezonanța care să-l abată de la propria strategie.
Ioan Borlean și-a „expus” cu răbdare și încredere „însemnările” cromatice din noua etapă a vieții artistice, simte că a „consumat” eficient timpul și cred că de acum încolo își trăiește – mai puțin cuminte – visul” – spune Ion Mariș.
Intrarea este gratuită! Orar de vizitare: luni – vineri, 08:00 – 16:00.