Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 oră în urmă
Opt ani de la întronizarea Preasfinţitului Părinte Iustin ca Episcop al Maramureșului și Sătmarului - 2 ore în urmă
La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 3 ore în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 15 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 15 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 16 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 18 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - în urmă
La Cluj-Napoca debutează Festivalul „Dumitru Fărcaș”; Maestrul Gheorghe Zamfir este invitatul special al primei seri
Mâine, 24 octombrie, la Cluj-Napoca debutează un eveniment de excepție, prin care se celebrează moștenirea culturală neprețuită a maestrului Dumitru Fărcaș. Este vorba despre cea de-a VI-a ediție a Festivalul „Dumitru Fărcaș”, care se va desfășura până în 26 octombrie.
Manifestarea începe cu un concert extraordinar: Cântec pentru lume | Concert dedicat Zilei Națiunilor Unite, avându-l ca invitat special pe Maestrul Gheorghe Zamfir. Mai sunt disponibile doar câteva biletele, pe care le puteți achiziționa de aici.
„În perioada studenției, între Maestrul Gheorghe Zamfir și Maestrul Dumitru Fărcaș s-a născut o rivalitate artistică memorabilă, deși instrumentele la care cântau erau diferite – naiul și taragotul. La fiecare festival la care participau, juriul acorda două premii întâi, unul pentru fiecare, un semn al măiestriei lor desăvârșite.
Muzica i-a unit pentru totdeauna, într-o prietenie de excepție. De-a lungul anilor, cei doi titani ai folclorului românesc au continuat să împărtășească scenele marilor evenimente din țară și străinătate, oferind publicului un dialog muzical de o emoție și profunzime rar întâlnite.
De fiecare dată când naiul și taragotul se întâlneau, timpul se oprea pentru a lăsa loc unei armonii perfecte, care a răsunat dincolo de trecerea anilor și care va rămâne în sufletele noastre pentru totdeauna”, informează Fundația Dumitru Fărcaș.
Iată programul Festivalului:
24 octombrie – CÂNTEC PENTRU LUME | Concert dedicat Zilei Națiunilor Unite
Locație: Opera Nationala Romana Cluj-Napoca
Ora: 18:30
Un eveniment dedicat Zilei Națiunilor Unite, desfășurat în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj-Napoca și Corpul Consular Cluj-Napoca, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii. Maestrul Gheorghe Zamfir va încânta publicul alături de artiști talentați, precum: Irina Sarbu, Cezar Cazanoi, Cristian Totpati și Orchestra Operei, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi.
25 octombrie – CONCURS SOLIȘTI INSTRUMENTIȘTI ai Festivalul DUMITRU FĂRCAȘ
Locație: Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș
Ora: 18:00
O oportunitate de a descoperi tineri soliști instrumentiști amatori din România și din comunitățile românești de peste hotare. Vor concura talente deosebite, iar invitat special va fi Ionuț Fulea și mulți alții!
26 octombrie – GALA LAUREAȚILOR I Spectacol Cântecele Românilor
Locație: Casa de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș
Ora: 18:00
Un spectacol de excepție cu Orchestra Lăutarii din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, și mulți alții! În cadrul acestei seri se vor anunța laureații festivalului.
„Vă așteptăm cu drag să fiți alături de noi în perioada 24-26 octombrie pentru a celebra muzica, tradițiile și noile talente care vor duce mai departe moștenirea lăsată de Maestrul Dumitru Fărcaș! Muzica Maestrului Dumitru Fărcaș ne unește pe toți!”, transmit organizatorii.
Foto – Gheorghe Zamfir și Dumitru Fărcaș, una dintre întâlnirile memorabile – Turneu în Elveția cu virtuozii Româniai, anul 1973 (Arhiva Fundației Dumitru Fărcaș).