LA MULȚI ANI, SENSEI! - 14 minute în urmă
Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 2 ore în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 13 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 13 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 17 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - 1 zi în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - 1 zi în urmă
La cumpăna dintre ani: Tradiții și obiceiuri fascinante de Anul Nou în Maramureş
Maramureșul înglobează toată viața rurală, neschimbată, obiceiurile țăranilor români și modul lor de viață. Orice trecător, musafir sau turist ce poposește prin zonă are oportunitatea de a face un pas inapoi în timp și de a fi martorul unei vieți simple, trudite în natura acestui meleag.
Perioada sărbătorilor de iarnă este una încărcată de tradiţii şi obiceiuri. Credinţele populare mustesc de semnificaţii, iar în satele din Maramureş acestea încă sunt păstrate cu sfinţenie, chiar dacă unele dintre ele mai pot fi văzute doar pe scenă, acolo unde păstrătorii tradiţiilor le-au mutat pentru a fi siguri că nu se pierd.
Strigatul peste sat este unul din obiceiurile la care maramureşenii nu renunţă şi, chiar dacă sunt puţine locurile unde se mai practică, în unele sate, acest obicei a început să fie pus în scenă de Anul Nou, pentru siguranţa că nu se va pierde. ”Strigatul peste sat”, are un rol asemănător cu cel al unei instanţe. De Anul Nou, două cete se adună pe două dealuri de la marginea satului şi între ele începe un dialog. Sunt anunţate diferite evenimente sociale, neplăcute, ce au avut loc peste an. Rolul celor ce strigă peste sat este, practic, de a sancţiona abaterile de la conduita etico-civică ţărăneacă.
Porţile furate la miezul nopţii, pentru ca trecerea anului să fie liberă Alte obiceiuri din noaptea dintre ani vorbesc despre semnificaţii precum înnoirea, purificarea, alungarea spiritelor rele ori sporirea roadelor şi alungarea bolilor. ”În noaptea de Anul Nou se îngroapă anul vechi. Se sting luminile şi se trag clopotele. Alţi pocnesc din bice, brondoşii se scutură ca să purifice spaţiul, pentru că se trece dintr-un an în altul. Toate acestea au rolul de a purifica spaţiul”.
Jocul Moșilor este un alt obicei de iarnă maramureșean dedicat doar tinerilor. Acesta este un dans arhaic care se dansează în casele în care sunt fete de măritat. Dansatorii poartă măști colorate, confecționate din lemn, piei de animale pe cap și sunt îmbrăcați cu piei de oaie neprelucrate pentru a nu fi recunoscuți. Costumul este astfel alcătuit încât să sugereze prezența moșilor, a strămoșilor chemați, conform tradiției, să îndrume tinerii care se află la începutul vieții de adult.Obiceiul Jocului Moșilor se desfășoară, de obicei, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou și este unul dintre cele mai vechi jocuri tradiționale de iarnă din Maramureș.
Umblatul cu Capra. Un alt obicei din perioada sărbătorilor de iarnă, prezent și în Maramureș, este umblatul cu „Capra”. Acesta este de fapt un ritual, un dans popular menit să aducă rodnicie în anul ce urmează. Participanții la spectacol se îmbracă în costume naționale și poartă măști cu diverse personaje precum: capre, ciobani, țigani, moși sau draci. Personajele scenetei muzicale, alături de lăutari, merg din casă în casa și strigă „Primiți cu capra?”. Apoi, jocul „caprei” se desfășoară sub forma unei scenete comice ce prezintă târguiala dintre un vânzător și un cumpărător.
Brondoșii este un obicei de iarnă întâlnit doar în orașul Cavnic, între Crăciun și Anul Nou, fiind unic în Maramureș. Brondoșii sunt tineri îmbrăcați în costume tradiționale, iar pe cap poartă măști confecționate din piei de oaie sau de capră și la brâu au o curea pe care sunt prinși foarte mulți clopoței. Potrivit semnificației străveche a obiceiului, brondoși trebuie să alerge pe străzile orașului pentru a alunga spiritele rele, având rolul de purificare a spațiului. Tradiția locului spune că dacă te întâlnești pe stradă cu brondoșii îți va merge mai bine în anul următor.