S-a stins din viață filosoful maramureșean Aurel Ion Brumaru - 2 ore în urmă
Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 4 ore în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 4 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 5 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 16 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 16 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 18 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - 1 zi în urmă
La urcarea Vârfului Igniș:Atenționare în aria montană maramureșeană, a fost semnalată prezența viperelor! Vezi ce măsuri de prim ajutor sunt recomandate(VIDEO)
La urcarea Vârfului Igniș. Atenționare în aria montană maramureșeană, a fost semnalată prezența viperelor! Vezi ce măsuri de prim ajutor sunt recomandate de salvatorii montani, în astfel de cazuri!
O cititoare DirectMM.ro ne-a semnalat faptul că a văzut o viperă la urcarea către Vârful Igniș. Aceasta ne-a trimis și un material video cu exemplarul respectiv. Vezi Video AICI sau la finalul materialului/articolului de față! Ca atare, reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș au avertizat turiștii să manifeste maximă atenție în zona montană!
Mai mult decât atât, vă prezentăm o listă de măsuri de ajutor recomandate de specialiștii Comisiei Medicale Salvamont România. Așadar, pentru a vă proteja de șerpi trebuie să aveți echipament adecvat, pantaloni lungi și să purtați bocanci de drumeție. Nu atingeți șerpii, aceștia atacă doar atunci când sunt atacați sau luați prin surprindere, ocoliți dacă se poate, iar în caz contrar rămâneți nemișcați pentru că, deseori, se îndepărtează singuri.
În cazul în care sunteți victima unei mușcături de șarpe sunați la 112 și așteptați salvatorii, iar dacă aveți alcool în trusa de prim ajutor curățați veninul de pe lângă mușcătură, puneți un pansament compresiv, nu garou, deasupra mușcăturii către inimă și luați o aspirină. Nu încercați să sugeți veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură. Dacă întâlniți o victimă mușcată de șarpe transportați-o doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau autovehicul, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate fără ca aceasta să facă vreun efort. Iată și lista măsurilor de prim ajutor în caz de mușcătură de viperă, conform Comisiei Medicale Salvamont Maramureș!
Manifestările clinice ale mușcăturii de vipera depind de mai mulți factori: cantitatea de venin injectat, localizarea mușcăturii, starea de sănătate a victimei. Veninul poate sa ducă la apariția unor efecte atât locale cât și sistemice (ale întregului organism), urmate rareori de deces, decesele survenind în special la copii (din cauza unei doze mai mari de venin raportat la greutate) și la vârstnici. Semne si simptome ale mușcăturii de viperă: locale – urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice; sistemice (generale)- febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, coma, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feței, limbii, cailor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil).
Clasificarea mușcăturilor de viperă după gradul de toxicitate
– Gradul 0 (fără reacție toxică ) – urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local .
– Gradul 1 (reacție toxică minimă ) – edem („umflare” ) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.
– Gradul 2 (reacție toxică moderată) – edem al întregului membru mușcat, reacție sistemică minimă (vărsături, hipotensiune arterială tranzitorie).
– Gradul 3 (reacție toxică severă) – edem care se extinde rapid spre trunchi, stare de șoc, hemoragii sau alte reacții sistemice.
Masurile de prim ajutor constau în :
-Liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient ) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui;
-Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont – 0372126668, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS);
-Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată;
-Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou;
-Proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât „să se poată introduce un deget sub bandaj”;
-Nu se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii! Nu se „stoarce” plaga! Nu se recomandă aplicarea de gheață sau garou! Nu se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii! Nu se încearcă capturarea șarpelui! Nu se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului* NU se aspiră veninul cu gura.
-Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta.
Șocul anafilactic se tratează de urgență prin administrarea de Adrenalină, existând în farmacii sisteme de auto-injectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular, acestea putând fi incluse în baremul trusei de prim – ajutor (daca persoana se cunoaște cu alergii severe). Pe lângă administrarea de Adrenalină este utilă și administrarea de antihistaminice (acestea pot fi administrate și în reacțiile anafilactice mai ușoare, iar Adrenalina se administrează doar în formele severe – șoc anafilactic);
-În caz de instalare a stopului cardio-respirator se aplică manevre de resuscitare cardio-pulmonară. Pacientul va fi transportat la spital pe targă, evitându-se mobilizarea acestuia (pacientul nu va umbla). Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat-sever.
C.Ț.