Cursuri de planorism și parașutism la Aeroclubul Baia Mare - 1 oră în urmă
„Magia culorilor”: Cercul de pictură din Vișeu de Sus a organizat un eveniment deosebit pentru a marca cei 8 ani de la înființare - 2 ore în urmă
În timp ce se afla în timpul liber, un polițist al Penitenciarului Baia Mare a prins un hoț - 2 ore în urmă
„Joc în Sat” la Căminul Cultural Văleni - 14 ore în urmă
Mâncăruri aruncate la tomberoane după sărbători - 14 ore în urmă
Biserica prăznuiește pe 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza - 15 ore în urmă
Aghiasma de la Bobotează se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, timp de opt zile - 18 ore în urmă
„Jocul Onceștenilor” ajunge la ediția 58; Muzica și voia bună va fi asigurată de artiști de renume - 19 ore în urmă
Eveniment special organizat de CJCPCT Maramureș de „Ziua Culturii Naționale” - în urmă
În Baia Mare: Cât costă abonamentele și tichetele de parcare în acest an - în urmă
Lăcașul de cult evreiesc din Baia Mare a fost construit acum 139 de ani
Sinagoga din Baia Mare a fost construită în anul 1885. Ea se află pe strada Șomeșului nr.3. În stil neobaroc transilvănean, are o suprafață de 377 m². Intrările separate pentru bărbați și femei se află pe fațada lungă a construcției. În perioada interbelică, Comunitatea Evreiască din Baia Mare era formată din peste 2.000 de suflete. Subiectul evrei a fost mult timp tabu și s-a vorbit prea puțin, aceștia fiind mai mult asociați cu tragedia Holocaustului. Evreii au avut un rol major la dezvoltarea orașului Baia Mare și împrejurimilor acestuia. În Baia Mare exista o comunitate evreiască, fiind menționate existența unei societăți de înmormântare în 1861 și a unei sinagogi în 1887. În acei ani, numărul evreilor a crescut treptat, ajungând de la 222 în 1869 la 963 în 1900 și 1.402 în 1910. Deși, oficial se spune că abia în 1861 s-a înființat în Baia Mare comunitatea evreilor, odată cu Hevra Kadisha, la acea dată, în oraș erau o micve (baie rituală), un cimitir evreiesc și un minian (loc de rugăciune) care funcționa într-o casă închiriată. Primul rabin al Băii Mari (1919) a fost Mose Aharon Hacohen Krauss (1886-1944). El a venit din Ungaria si era unul dintre puținii rabini din Transilvania care avea educație universitară, fiind considerat un predicator excelent. El a fost omorât în timpul Holocaustului. Conform datelor din recensământul din 1930, în acel an trăiau în Baia Mare 2.030 de evrei. În 1941, numărul evreilor băimăreni era de 3.623. Printre evrei se aflau doctori, avocați, ingineri, întreprinzători, proprietari ai unor fabrici din domeniul industriei chimice, sticlei, coloranților și săpunului, artizani, funcționari.
Sinagoga din Baia Mare a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Maramureș, în anul 2015
În anul 1996, în Tel Aviv, Israel a fost publicată o carte de memorie, în limba maghiară și ebraică, despre comunitățile de evrei ce au locuit în arealul Baia Mare. Scrisă de supraviețuitori și urmași ai acestora, cartea oferă o oglindă importantă despre ce au însemnat evreii pentru orașul și zona adiacentă. Asociația Maramureș Heritage a primit dreptul de a traduce, edita și publica în limba română cartea respectivă.
Lăcrimioara ZOTA