MaraMedica 2025: Medicină, Tehnologie și Inovație la Baia Mare - 38 minute în urmă
Proiectul „Plantează o FLOARE, sădește un POM, fă-ți datoria de om” continuă și în acest an la Muzeul Satului Baia Mare - 2 ore în urmă
20 de copii din cadrul Cercului de Pictură Borșa-Vișeu de Sus vor fi prezenți la Gala Națională (lll) „România ești Tu”, unde vor fi și premiați pentru talent în arta picturii - 2 ore în urmă
La Centrul Cultural Pastoral din Sighetu Marmației puteți admira lucrările pictorului și scriitorului basarabean Leonid Popescu - 2 ore în urmă
Au început înscrierile pentru cea de-a XXV-a ediție a Festivalului de cântec francofon «Chants, sons sur scène – Qualif’ 2025» - 3 ore în urmă
Petre Dulfu – un maestru al literaturii populare - 5 ore în urmă
În curtea Catedralei Episcopale a avut loc prima întâlnire din cadrul programului catehetic „Învierea Domnului pe înțelesul copiilor” - 5 ore în urmă
Programul liturgic al ierarhilor în a două săptămână din Postul Mare - 5 ore în urmă
Colonia Pictorilor din Baia Mare, o alternativă potrivită pentru activitățile din cadrul programului Școala Altfel / Săptămâna Verde - 6 ore în urmă
APIA Maramureș organizează concurs pentru ocuparea a două posturi - 6 ore în urmă
Lanțul alimentar județean, de la produsele tradiționale la fermele de struți (GALERIE FOTO)
Săptămâna trecută, în cadrul proiectului ”FoodChains 4 Europe”, 22 de specialiști din domeniul alimentar din Olanda, Bulgaria, Italia și Marea Britanie au analizat lanțul alimentar din Maramureș. Reprezentanți ai Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș, ai asociațiilor de producătorilor locali, ai GAL-urilor și ONG-urilor locale au trecut în revistă situația actuală din Maramureș, cu referire la a agenților economici maramureșeni din sectorul industriei alimentare.
S-a discutat despre cele 65 de produse tradiționale și trei rețete consacrate atestate, despre măsurile de sprijinire și susținere a producătorilor locali , dar și metode de cooperare în vederea pătrunderii pe piața locală, regională, națională și
În cadrul evaluării, au avut loc vizite și întâlniri la agenți economici din sectoarele: lactate, brutărie, carne, creșterea animalelor și păsărilor, precum și în economie socială, implicați din diverse stadii și componente ale lanțului alimentar maramureșean. Deși accentul a fost pus pe produsele tradiționale, a fost vizitată și o fermă de struți, căciți ea face parte din lanțul alimentar județean.
”Bun de Maramureș”
Conceptul ”Bun de Maramureș” a fost prezentat de managerul Proiectului ”FoodChains 4 Europe”, Mihaela Lițe, concept care urmează a fi concretizată prin acest proiect. Această etichetă reprezintă o garanție oferită de CJ Maramureș cu privire la potențialul unui produs local de a deveni reprezentativ pentru județ, deoarece folosește resurse locale și este produs pe baza unei rețete tradiționale sau prin tehnici inovative axate pe calitate și nu pe cantitate.
Seminarul inter-regional de învățare ”Tradiție și Inovare”, derulat la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare a adus în atenție rezultate ale unor proiecte de cercetare în domeniile gastronomie moleculară, alimentație dietetică, ambalarea produselor alimentare, inovarea produselor tradiționale.
La finalul celor cinci zile de proiect s-a lăsat cu analize, recomandări și plăcute concluzii.