Gala Premiilor Oscar 2025 - 47 minute în urmă
40 de lucaciști au luat parte la proiectul educațional interdisciplinar „Descoperă magia Dunării: De la Budapesta la Viena!” - 1 oră în urmă
Programul liturgic al ierarhilor în prima săptămână a Postului Mare - 1 oră în urmă
La Băița: Jocul de lăsatu’ secului a reunit mulți participanți - 1 oră în urmă
Spectaculos! Salvare aeriană dramatică în Munții Maramureșului - 14 ore în urmă
Cinci pași simpli pentru a învăța mai bine - 16 ore în urmă
Obezitatea în creștere la tineri: Riscuri majore pentru sănătate - 17 ore în urmă
Seară de quiz la Shura Bistro Caffe – Provocare pentru minți istețe - 18 ore în urmă
Mărțișoare tradiționale realizate de micuții de la Gradinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș - 18 ore în urmă
Polițistele Secției 2 Poliție Rurală Bogdan Vodă, alături de o bunicuță care trăiește singură - 19 ore în urmă
Lăsarea de sec în satele din Maramureș
Mâine, 3 martie, începe Postul Paștelui. Cei de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș ne arată cum se făcea lăsarea de sec în satele de odinioară.
„Azi e Lăsarea de sec, de mâine începe cel mai lung și mai aspru dintre posturile de peste an, Postul Paștelui.
În Lăpuș, în această zi, „să făcea joc, să adunau fete și feciori la case și jucau. Să petrecea cu plăcinte și cârnați, fata ducea mâncarea și feciorii horinca. Noaptea de la 10-11 mergeau și bătrânii și petreceau până dimineața (de la Dochia Bud).
În Oncești, „lăsarea de sec se sărbătoreşte mai mult în familie, rudeniile se aşteptau la ieşirea de la biserică şi prânzeau masa de lăsare cu toţii împreună” (de la Ileana Drăguș).
În Groșii Țibleșului, „să făcé joc, să ducéu la joc tinerii şi petreceau până cătă 1 noaptea. Şi nu ducéu de mâncare. De Lăsare să făcéu mâncăruri, sarmale, pancove, făcéu cozonac, prăjituri, tăt felul de mâncări, care ce avé” (de la Maria Pop)”, scrie Corina Isabella Csiszár.
Foto: Felician Săteanu