Share
Lăsarea de sec în satele din Maramureș

Lăsarea de sec în satele din Maramureș

Mâine, 3 martie, începe Postul Paștelui. Cei de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș ne arată cum se făcea lăsarea de sec în satele de odinioară.

„Azi e Lăsarea de sec, de mâine începe cel mai lung și mai aspru dintre posturile de peste an, Postul Paștelui.

În Lăpuș, în această zi, „să făcea joc, să adunau fete și feciori la case și jucau. Să petrecea cu plăcinte și cârnați, fata ducea mâncarea și feciorii horinca. Noaptea de la 10-11 mergeau și bătrânii și petreceau până dimineața (de la Dochia Bud).

În Oncești, „lăsarea de sec se sărbătoreşte mai mult în familie, rudeniile se aşteptau la ieşirea de la biserică şi prânzeau masa de lăsare cu toţii împreună” (de la Ileana Drăguș).

În Groșii Țibleșului, „să făcé joc, să ducéu la joc tinerii şi petreceau până cătă 1 noaptea. Şi nu ducéu de mâncare. De Lăsare să făcéu mâncăruri, sarmale, pancove, făcéu cozonac, prăjituri, tăt felul de mâncări, care ce avé” (de la Maria Pop)”, scrie Corina Isabella Csiszár.

Foto: Felician Săteanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu