Ziua Culturii Naționale: 175 ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu - 1 oră în urmă
Maramureșeanca Silvia Timiș, alături de alți artiști români, în turneu în America - 12 ore în urmă
Cele mai tari filme pentru pasionatii de ruleta - 12 ore în urmă
Proiect de suflet în Parohia Ortodoxă „Șesu-Mănăstirii” Rozavlea – „Nicio lună din anul 2025 fără rugăciune și binecuvântare în casa credincioșilor noștri” - 15 ore în urmă
Recitați o strofă din Eminescu și intrați gratuit la muzeu - 18 ore în urmă
Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș organizează cea de-a IV-a ediție a Concursului regional „Eminescu – Luceafăr, Eu – o mică stea” - 19 ore în urmă
Băimăreanca Sara Nicole Sitar, campioană națională la tenis U14 - 19 ore în urmă
L-ați văzut? Un maramureșean e de negăsit de două săptămâni - în urmă
Baia Mare introduce tarifarea sesiunilor de încărcare a autovehiculelor electrice în stațiile publice - în urmă
Donație valoroasă: Muzeul de Mineralogie Baia Mare deține cel mai recent mineral descoperit la nivel mondial, pe teritoriul României, într-un eșantion provenind din zăcământul Săsar - în urmă
Lăutu’ hainelor, o îndeletnicire des practicată de femeile din lumea satului de odinioară
„Lăutu’ hainelor”, era un obicei casnic practicat de femeile de la țară pe vremuri, atunci când nu existau mașini de spălat.
Mai multe despre aceasta aflăm de la Corina Isabella Csiszar din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș:
Lăutu’ hainelor reprezenta în trecut, o îndeletnicire des practicată de către fetele și femeile din lumea satului de odinioară.
„Cămașa de sărbători se spăla un pic mai cu grijă decât celelalte. Cele de sărbătoare se spălau cu apă călduță, deci cu grijă, că nu poți să pui cămașa cu gatiile de la arat.
Celelalte se puneau într-o bărbanță și avea jos un butoi pe care se puneau două lemne și bărbânța acolo peste. Se puneau hainele deasupra, apoi un cenușar, o bucată de pâ nză cu leșie, de obicei din paie de ovăz. Și se turna apă fierbinte peste.
Și se lăsa până a doua zi. Apoi se puneau într-o coșarcă și se duceau la râu și se prănicau bine, să iasă leșia din ele” -Corina Isabella Csiszar, Memoria Ethnologica nr. 70-71, „Tradiții din Călinești”.
Foto: Dan Dinescu