La Sighetu Marmației debutează Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” - 50 minute în urmă
Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 13 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 13 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 14 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 16 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Lecție de dăruire: Învățătoarea care oferă o șansă unor copii defavorizați, făcând cu ei ore gratuit
Învățătoarea Ioana Hochia și-a pus propria casă din Firiza la dispoziția copiilor, cu care a făcut lecții after school.
Ea le oferă micuților cursuri gratuite la un after school pe care l-a deschis inițial în casa sa. Însă după ce casa ei a devenit prea mică, s-au mutat într-o clădire mai mare, unde a avut surpriza să i se alăture zeci de voluntari.
Dimineața, ea predă la Liceul de Arte din Baia Mare, iar după masa, se ocupă de copiii din cartierul Firiza. Ea le oferă o șansă la o viață mai bună acestor copii, la o educație. Le deschide orizontul și îi îndeamnă să meargă cu curaj înainte.
Ea se ocupă de acești micuți de 15 ani, oferindu-le meditații gratuit.
Primul voluntar care i s-a alăturat a fost soțul ei, iar ani mai târziu, chiar tineri care au trecut prin „mâna” ei la after school.
Copiii o întâmpină cu veselie și se simt bine alături de ea. Ea știe că jocul este cel mai bun limbaj al copiilor și așa a ajuns la inima lor.
„Am ajuns învățătoare dintr-o pură întâmplare. În 2006 am dat examen la Academia de Poliție, unde am căzut. Nu mai erau locuri, și așa am ajuns să fac Pedagogia”, a spus ea la Antena 1. Eșecul nu a descurajat-o și asta este ceea ce îi învață și pe micuți. „Doar prin intermediul educației poți ajung sus”, le spune ea micuților. Dar ei știu deja asta și o dovedesc spunând odată cu ea acest lucru, în cor.
Ioana Hochia îi învață pe copii ce înseamnă să fii un lider în comunitate, le deschide orizontul și le oferă o șansă să descopere lumea cărților.
Astfel, după ce a ajuns în învățământ, în 2008 a deschis un after school în propria casă. De asemenea, o cameră a devenit bibliotecă. Toate acestea, doar din dorința de a ajuta copiii care trăiesc în carteirul mărginaș, Firiza.
Zeci de copii au ajuns să învețe în casa ei și o mulțime de voluntari i s-au alăturat, de toate vârsetle.
Astăzi, orele de after school au loc într-o clădire mai mare, iar copiii primesc aici lecții de muzică, pictură, ori croitorie.
„Nu m-am gândit că de la un vis pe care-l aveam eu și credeam că o să-l fac singură, o să ajung să implic atâția oameni. Proiectul acesta la început a fost un proiect mic, însă acum are o altă amploare”, mai spune ea pentru aceași sursă.
Angela SABĂU
Citește și
Ioana Hochia – omul potrivit la locul potrivit; Să o ajutăm să pună Școala din Firiza pe picioare!