Gheorghe Mihai Bârlea, „Doar împreună. Alte sigilii” - 6 ore în urmă
Castelul Bran și trasul în țeapă, într-o șaormerie din Ibiza - 6 ore în urmă
Pârtia Olimpică Borşa, un loc al unității; S-a desfășurat Ski For Cancer, un eveniment caritabil dedicat celor care luptă cu cancerul - 11 ore în urmă
Slujire arhierească la Mănăstirea Săpânța–Noul Peri - 11 ore în urmă
Provocare logistică: Cum poate un transport de 400 de tone să nu afecteze infrastructura rutieră? - 11 ore în urmă
Casa Tradițiilor din Ieud găzduiește o colecție impresionantă – 300 de cămăși tradiționale unice - 11 ore în urmă
A doua ediție a evenimentului „Antreprenoare la Feminin” va avea loc în luna martie - 11 ore în urmă
A apărut primul număr din 2025 al revistei de cultură „Nord Literar” - 12 ore în urmă
PS Părinte Episcop Iustin, vizită la Sanctitatea Sa Bartolomeu I - 12 ore în urmă
Provocare la Shura Bistro Caffe: O Seară de distracție și cunoștințe - 14 ore în urmă
La Bastionul Măcelarilor din Baia Mare va avea loc vernisajul expoziției „Pintea 320. 1703-2023 In memoriam”
Joi, 17 august, de la ora 15.00, la Bastionul Măcelarilor va avea loc vernisajul expoziției „Pintea 320. 1703-2023 In memoriam”.
Pintea Viteazul este un haiduc, dar și-o personalitate marcantă a istoriei noastre, care a cutreierat toată Țara Maramureșului, fiind un om viteaz, fără frică, plin de viață, dar și un om învățat, plin de pietate, ajutând multe familii sărmane. El a fost printre primii oameni ai acestor meleaguri care au constatat nedreptatea din acele vremuri și a adus schimbarea.
Potrivit historia.ro, timp de zece ani, el a haiducit și și-a strâns în jurul său o ceată haiducească. Cu această ceată participă la Răscoala Curuților în 1703, fiind primul român din Maramureș care sare în ajutorul lui Francisc Rákóczi al II-lea . Faptul că Pintea a participat la răscoală este menționat în memoriile lui Rákóczi, dar și în Arhivele Statului. Astfel, la 14 august 1703, Pintea împreună cu haiducii săi asediază cetatea Baia Mare, iar după câteva zile de asediu, pe data de 22 august, Pintea este împușcat la ordinul lui Ștefan Decsy.
Există o altă versiune care spune că Pintea a murit pe data de 14 august sau 7 august, după cum scrie și pe piatra comemorativă. Nu se știe cu exactitate unde a fost înmormântat, dar există un mormânt pe serpentinele de coborâre din Pasul Gutâi.
Cămașa de zale și coiful faimosului haiduc se păstrează în Biserica de lemn din Budești Josani, datată din 1643, azi inclusă pe lista de patrimoniu cultural mondial UNESCO. Se spune că acesta şi-a lăsat în grija bisericii cămaşa de zale şi coiful după lupta din 1717 împotriva tătarilor cotropitori.
L.C.H.
Foto principală – Pintea Viteazul, sculptură de Ioan Marchiș