Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 22 minute în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 48 minute în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 53 minute în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 3 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - 4 ore în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 17 ore în urmă
În centrul orașului Cavnic va avea loc Festivalul „Parada Brondoșilor” - 19 ore în urmă
Săniuțele pe derdeluș au rămas o amintire - în urmă
Elevii vor avea acces mai facil la programele cercetașilor - în urmă
„Bună sara, gazdă aleasă”: Concert de colinde în Șomcuta Mare - 1 zi în urmă
Lucrare inedită: Un mistreț simpatic e prezent în Parcul „Regina Maria” din Baia Mare; Cine e autorul operei de artă
De câteva luni, în Parcul Municipal „Regina Maria” din Baia Mare e prezent un porc mistreț. A fost nevoie de o idee ingenioasă, câteva lemne și a ieșit o adevărată operă de artă.
Autorul lucrării e o băimăreanca foarte talentată. Este vorba despre Edita Oșan, studentă la Arte plastice – Pictură în cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare. Deși la bază este economistă, aceasta spune că a iubit arta dintotdeauna.
Doamna pictează foarte frumos, iar mistrețul a luat naștere în urma unei teme propuse la facultate: realizarea unui performance, a unei acțiuni Land Art, într-un spațiu care își păstrează încă nealterată naturalitatea, respectiv în Parcul „Regina Maria” din municipiul Baia Mare. Îndrumătorul proiectului a fost conf. univ. dr. Adrian Chira.
Land-arta are, în general, un pronunțat caracter social, prin avertismentul pe care îl transmite împotriva poluării și distrugerii mediului natural. Este numită uneori și artă ecologică.
„Eu acum sunt în anul III de licență la Arte, la Centrul Universitar Nord. Am avut o temă, Land Art, și mi-a venit ideea că din lemne de foc aș putea face ceva. În prima fază, școala a cerut aprobare de la domnul primar ca să pot face această lucrare.
Am avut mai multe idei, însă asta mi s-a părut cea mai ingenioasă. Țin minte că acum mulți ani, când alergam în parc, vedeam urme cum scurmau mistreții. Coborau până jos, la parcul de copii. Cu gândul la ei am făcut această lucrare.
Prin asta se poate transmite că trebuie să-i protejăm, să-i înțelegem și să nu intrăm în zona lor, să nu-i perturbăm prin tăieri ilegale. Chiar dacă aceste animale produc de multe ori daune și sunt periculoase, trebuie să știm că ele există. Pe de altă parte, știu că la noi în zonă mistreții sunt pe cale de dispariție din cauza pestei porcine.
Trei zile am lucrat la el. Am așezat lemnele, iar apoi l-am vopsit. Am mers puțin și prin pădure și am cules rădăcini uscate pentru coamă.
Oamenilor le place, de fiecare dată când merg în parc văd că lumea îl pozează”, a declarat Edita Oșan.
E cu adevărat o lucrare ingenioasă și foarte frumoasă, care aduce zâmbete pe chipul celor care o privesc. O felicităm pe autoare pentru idee și munca depusă și îi dorim mult succes pe acest frumos drum al artei!
Lavinia-Codruța HERMAN