Catedrala Episcopală din Baia Mare pune dispoziția credincioșilor 10.000 de sticle cu Aghiasma Mare - 27 minute în urmă
Semințe flori și semințe plante: alegeri inspirate pentru grădina ta - 11 ore în urmă
Incendiu la o braserie din Baia Mare - 11 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Oglinda relațiilor noastre – Lecțiile lui Guy Corneau - 16 ore în urmă
Examenul și lucrarea de licență devin obligatorii - în urmă
Scurte îndrumări tipiconale la Praznicul Botezului Domnului - în urmă
Iernile copilăriei de altădată erau despre haine tricotate de bunicuțe - în urmă
Off-road ilegal oprit la Cavnic - în urmă
Excursie pe Creasta Cocoșului în prima zi a noului an - în urmă
Câine accidentat pe pârtie; Salvamontiștii maramureșeni au intervenit imediat - 2 zile în urmă
Mai aproape cu inima: Colindele din Maramureș aduc Nașterea Domnului în sufletele creștinilor adevărați! Tradiția strămoșească este model de viață!
Mai aproape cu inima: Colindele din Maramureș aduc Nașterea Domnului în sufletele creștinilor adevărați! Tradiția strămoșească este model de viață!
Termenul „colindă” este de origine latină și provine de la cuvântul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” („a vesti”). Astfel, a colinda inseamna a vesti. Colindătorii sunt chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului, arată crestinortodox.ro.
„Din punct de vedere liturgic, putem începe a colinda începând cu data de 21 noiembrie, de praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Începând de acum, putem lăuda pe pruncul Iisus prin frumoasele și neprețuitele noastre colinde strămoșești!
Așadar, să propovăduim mai departe colindele din moși-strămoși, pe cele tradiționale și pline de încărcătură spirituală, cele iubite de mari și mici, și nu „fake-urile” construite sau de import! Să cântăm cu glas dulce și duios, nașterea pe pământ a lui Hristos!”, arată pr. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-Online. Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului.
Imaginați-vă că anii aceștia, marcați fiind de pandemie, a modificat puțin situația. Într-un dialog cu părintele Constantin Necula, artistul din Maramureș, Ducu Bertzi, arăta cât de mult se încarcă atunci când colinda publicului.
„Colindele au o energie inexplicabilă”, arată artistul. „Eu am zis întotdeauna că aceste cuvinte din colinde sunt regeneratoare”, mai arată părintele Constantin Necula.
Cunoscutul preot, foarte iubit în țara noastră, a mărturisit că își petrecea vacanțele copilăriei în Maramureș, la Vișeu de Sus și Sighetu Marmației, dar și în Scheii Brașovului, doar că iubirea pentru colinde a câștigat-o pe meleagurile maramureșene. „Eu am o frumoasă amintire de la Vișeu, când copilăream acolo. Neamurile mele erau adventiste, dar colindul era universal acolo. Zăpada depășea cu mult amintirea mea de copil. Am făcut un drum de la Vișeu către Sighet, la neamurile mele de acolo. Undeva la Valea Vișeului, era atât de frig și atât de mare zăpada că a trebuit să se oprească trenul, iar noi am început să colindăm. Cu cât înghețam mai tare, cu atât colindam mai tare și inclusiv grănicerii și milițienii care erau în vremea aia au cântat cot la cot în gară cu noi de au rupt. E un limbaj universal, cel puțin pentru români. Eu așa îl simt”, arată părintele Constantin Necula. Mai mult despre părintele Necula în Maramureș, vezi AICI! Așadar să ne respectăm colindele noastre minunate!
C.Ț.