În Ruscova se organizează „An Nou pe rit vechi” - 43 minute în urmă
În Târgu Lăpuș se va construi o creșă - 55 minute în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Facultatea de Litere din Baia Mare - 1 oră în urmă
Artistul Florin Ștefan va susține un recital deosebit de nai la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» - 1 oră în urmă
Salvamont Maramureş recomandă turiștilor o atenţie sporită pe domeniile schiabile - 1 oră în urmă
Vize anuale obținute pe loc, pe raza municipiului Baia Mare - 4 ore în urmă
Aeroportul din Cluj Napoca a introdus o nouă destinație - 5 ore în urmă
Prima întâlnire din 2025 a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Maramureș - 5 ore în urmă
Sunteți invitați să descoperiți expozițiile Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației - 6 ore în urmă
În Maramureș sunt disponibile 94 de locuri de muncă - 6 ore în urmă
Mai aproape de iarnă: Vremea în aria județului Maramureș tot se va menține călduroasă, doar că vor fi ninsori semnificative în special la înălțime!
Mai aproape de iarnă: Vremea în aria județului Maramureș tot se va menține călduroasă, doar că vor fi ninsori semnificative în special la înălțime!
Se vorbește zilele acestea despre episodul specific de iarnă din România, doar că acest episod afectează mai puțin Maramureșul. Viscolul va lovi mai degrabă centrul țării, dar și sudul și sud-estul, respectiv, în mod evident, altitudinile mari din Carpați, inclusiv nordul Orientalilor, așadar și aria montană a județului nostru. Ca atare, atenționările meteorologice nici nu menționează județul Maramureș. Per total, valorile termice indică în continuare o vreme foarte caldă pentru anotimpul calendaristic în care ne aflăm. Momentan, stratul de zăpadă maxim măsurat în Maramureș este 34 cm, astăzi, 27 ianuarie 2023.
Zilele viitoare
În 27 ianuarie, valorile termice vor fi de la 4-5 la 7-9 grade, iar minimele de la -4, -3 la -2, -1 grad/grade. Valorile termice se vor menține similare în 28 și 29 ianuarie, cu amendamentul că se va înregistra o creștere a probabilității de a avea unele precipitații slabe cantitativ, pe arii însemnate totuși. Din 30 ianuarie, vom avea maxime de 1-2-3-4 grade și minime de -4, -3, -2, -1 grad/grade și ninsori slabe cantitativ, dar pe arii mai însemnate, situație care se va menține până în 31 ianuarie. Din 1 februarie am putea avea precipitații ceva mai însemnate cantitativ pe arii însemnate, iar acestea vor fi, în funcție de aria geografică, de lapoviță și ninsoare. Valul va lăsa în urma sa vreme în răcire, cu maxime puțin peste pragul de îngheț și minime mai scăzute. Iată ce spune prognoza pe 4 săptămâni!
Estimările valabile pe 4 săptămâni
Săptămâna 1 (30 ianuarie-5 februarie). Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în sud-vestul, nord-estul și local în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaților Occidentali și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, dar și deficitar în regiunile extracarpatice, mai ales în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Săptămâna 2 (5-13 februarie). Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în sud-vestul și în nord-estul extrem al țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Săptămâna 3 (13-20 februarie). Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice. Săptămâna 4 (20-27 februarie). Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
În concluzie. Vremea se va menține mult mai caldă decât ar fi normal pentru ianuarie și februarie. Cu mici excepții, asta însemnând câteva zile, valorile termice vor fi peste mediile multianuale. Așa cum se vede, vom avea și ninsori. Ele vor fi în Maramureș pe arii însemnate. Totodată și valorile ar putea fi însemnate cantitativ, dar mai degrabă la munte și doar în unele zile, spre exemplu primele din februarie, dacă modelele meteorologice se mențin. Apoi, alternanță de zile mai frumoase și călduroase, cu zile mai închise și precipitații, în funcție de situație, ploaie, lapoviță și ninsoare. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Vom reveni cu amănunte!
C.Ț.