Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 29 minute în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 52 minute în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 14 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 16 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 16 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 17 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 18 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 18 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
Echipa de robotică a liceului „George Barițiu” Baia Mare, pe podium la prima etapă din cadrul competiției First Tech Challenge Romania - 1 zi în urmă
Maia Sandu anunță un plan violent al Rusiei, cu atacuri și luări de ostatici, pentru subminarea Republicii Moldovei. Care ar fi strategia Moscovei!
Maia Sandu anunță un plan violent al Rusiei, cu atacuri și luări de ostatici, pentru subminarea Republicii Moldovei. Care ar fi strategia Moscovei!
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, arată hotnews.ro.
Ea a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.
Maia Sandu a spus că planul Rusiei de „acţiuni subversive” pe teritoriul Republicii Moldova nu este unul nou – tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor instituţiilor de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă”, a afirmat Maia Sandu.
Potrivit acesteia, în toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.
„Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a spus Maia Sandu.
Redăm integral discursul președintei Republicii Moldova:
„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău”
„În ultimele zile, au apărut în spaţiul public discuţii cu privire la securitatea ţării noastre. Declaraţiile Preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituţiile noastre.
Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă.
În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.
Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.
Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.
„Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent”
Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive.
De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent.
De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.
Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.
În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.
„Scopul acestor acţiuni este schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei”
Aşa cum am menţionat mai devreme, scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordiniii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.
Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă.
Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării. Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere.
Siguranţa cetăţenilor şi securitatea ţării este preocuparea noastră principală şi în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul şi cetăţenii, pacea şi ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenţi, să fim atenţi şi să credem informaţiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informaţional.
Încercările Kremlinului de a aduce violenţa în ţara noastră nu vor reuşi. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!”.
Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova:
„Am interceptat un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.
Documentul arată cine, când și cum va distruge democrația Republicii Moldova și va prelua controlul asupra Republicii Moldova.
Când am primit documentul și am înțeles de unde vine am avertizat imediat Republica Moldova.
Nu știm însă dacă Moscova a dat într-adevăr ordin să fie urmat acest plan, dar noi l-am interceptat, l-am recunoscut și ne-am dat seama că au încercat să implementeze un plan asemănator Ucrainei”.
„Adresați-vă domnului Zelenski, noi nu știm despre ce este vorba”, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Zelenski, conform agenției ruse de stat Ria Novosti.
Declarațiile lui Zelenski vin în contextul în care Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.
La o zi de la declarațiile liderului de la Kiev, premierul moldovean Natalia Gavriliță a demisionat, după un an și jumătate de activitate, iar în locul acesteia a fost numit Dorin Recean, consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.
FSB ar fi direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova, conform unei investigații publicate de The Washington Post în octombrie 2022, mai arată sursa citată în acest articol.