Share
Maramureșeanul Vasile Șușca, Tezaur Uman Viu, va susține un atelier de măști tradiționale în cadrul festivalului „SculptFest”

Maramureșeanul Vasile Șușca, Tezaur Uman Viu, va susține un atelier de măști tradiționale în cadrul festivalului „SculptFest”

În perioada 22- 28 iulie, în Căbeşti, Bihor, se desfășoară cea de-a III-a ediție a evenimentului SculptFest. Festivalul îşi aşteaptă vizitatorii cu şase ateliere şi un weekend cu concerte, meşteşuguri şi mâncare bună.

Unul dintre ateliere va fi de măști tradiționale, iar meșterul popular maramureșean Vasile Susca, tezaur uman viu, este invitat pentru a-l susține.

„Un alt om de poveste vine la SculptFEST în perioada 22-28 iulie 2024, meșterul care dă viață măștilor tradiționale, Vasile Șușca.

Vă susține o tabără în care vom descoperi valorile poporului nostru, meșteșugurile, tradițiile și confecționarea măștilor tradiționale.

Vasile Șușca din Săcel, meșterul care dă viață măștilor de drac și moș pe care le coase, este unul dintre personajele pitorești ale Maramureșului. Prin felul său de a fi, prin autenticitatea sa, contribuie la identitatea și farmecul acestei regiuni. Te cucerește cu graiul său maramureșean și cu poveștile sale despre lumea satului, despre tradițiile și obiceiurile locului, despre măștile sale.

Nu este doar un creator al unor capodopere ale artei tradiționale țărănești, ci întruchipează într-un mod autentic sufletul Maramureșului. Măștile pe care le coase nu sunt doar suveniruri de agătat pe perete. Sunt purtate și azi în preajma sărbătorilor de iarnă.

Măștile meșteșugite de Vasile Șușca, care este pasionat și de muzică și pictură, au ajuns în colecții de pe întreg mapamondul.

Amintirea unei întâlniri cu Vasile Șușca îți rămâne ca o poveste. Nu orice fel de poveste, ci una la care nu ai fost un simplu spectator, ci un actor într-un spectacol în care trecutul se îmbină cu prezentul si de ce nu, cu viitorul.

În anul 2022 a primit titlul de Tezaur Uman Viu.

În tradițiile de iarnă masca poate fi animalieră, demonică sau umană fiind purtată pentru a exprima o manifestare a sinelui. În atelierul lui Vasile, măștile imită bătrânețea într-un mod amuzant. Fiecare mască reușește să fie diferită prin culori sau expresii.

În perioada 26-28 iulie, Vasile Sușca va fi prezent în festival cu atelierul de măști tradiționale și cu măștile confecționate de dânsul”, informează organizatorii.

Foto: SculptFEST

Citește și

Meșterul popular Vasile Șușca din Săcel a cântat la frunză pe scena Românii au talent


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu