De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 4 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 4 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 5 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 9 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 10 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 10 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 12 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 12 ore în urmă
Maramureșul vizitat de doi dintre cei mai renumiți sculptori în lemn ai Americii, Phillip Odden și soția sa, Else Bigton
Maramureșul atrage turiștii ca un magnet. Județul nostru este vizitat, indiferent de anotimp, de turiști din toată țară, dar și din străinătate.
Chiar zilele trecute, județul nostru a primit vizita a doi dintre cei mai renumiți sculptori în lemn ai Americii. În călătoria lor au fost însoțiți de istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.
„Zilele trecute am avut plăcerea să-i însoțesc prin Maramureș pe doi din cei mai renumiți sculptori în lemn ai Americii, Phillip Odden și soția sa, Else Bigton.
Phillip este cunoscut multora printr-o poză care circulă în spațiul virtual românesc și care îl prezintă, total eronat, desigur, ca pe un sculptor maramureșean, deși, de fapt, ornamentele folosite de el sunt vikinge!
În scurta vizită de documentare pe care au întreprins-o la noi, aceștia au avut timp să-i cunoască pe doar câțiva din mulții noștri sculptori, rămânând uimiți de unica însuflețire cu care construim noi și noi biserici și porți de lemn.
Expertiza lor în ornamentica și simbolismul perioadei de trecere de la păgânism la creștinism în Scandinavia, le-a fost de ajutor în reperarea și deslușirea anumitor semne încrustate în lemnul de pe Văile Izei, Marei și Cosăului.
Încântați de vizită, Phillip și Else și mulțumim că veți duce faima cioplitului maramureșean peste tot în lume!”, informează Teofil Ivanciuc.
Sursa foto – Teofil Ivanciuc