De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - 4 ore în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - 4 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” vă invită la trei concerte extraordinare de folclor și artă; Ce artiști sunt invitați - 4 ore în urmă
Ziua Culturii Naționale a fost marcată la bustul poetului Mihai Eminescu din Sighetu Marmației - 5 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Perioada medievală băispreană - 8 ore în urmă
Respect și credință pentru munți și izvoare la Băiuț - 10 ore în urmă
Colegiul „Vasile Lucaciu” găzduiește competiția Maramu’ Division din cadrul campionatului Blue Horizon Championship - 10 ore în urmă
Câți vizitatori a avut Planetariul Baia Mare în 2024 - 11 ore în urmă
La Sighetu Marmației s-a organizat atelierul „Eminescu – Arhitectul viziunilor de lider” - 12 ore în urmă
Public numeros la lansarea noilor numere ale revistei de patrimoniu cultural „Memoria Ethnologica”; Elevii Școlii Populare de Artă au oferit și mai multă culoare evenimentului - 12 ore în urmă
Maria Godja din Oncești, un meșter popular priceput; „Fac de toate, începând de la opinci până la costumul popular întreg”
Portul popular constituie un element etnografic important pentru identitatea românilor din Maramureş. Chiar dacă vremurile s-au schimbat mult și lumea s-a modernizat, acesta este încă purtat cu mândrie atât de copii, cât și de adulți.
În județul nostru există numeroși meșteri populari care creează costume populare autentice. Unul dintre aceștia este Maria Godja din Oncești. Aceasta face cojoace moroșenești, chităre, cămeși, trăistuțe, brâie etc. A învățat de mică să lucreze, iar meșter popular e, de asemenea, de mulți ani. Prin intermediul Dianei Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș aflăm mai multe despre această maramureșeancă harnică.
„Sunt cunoscută ca „fata babii din Oncești”. Fac de toate, începând de la opinci până la costumul popular întreg. Am învățat meșteșugul de la mama, bunica, soacra. Sunt meșter popular de vreo 20 de ani. Particip la fiecare târg la care sunt invitată. Am fată și două nepoate și de micuțe lucrează și ele cu mine”, declară Maria Godja.
Așadar, cei care doresc să se îmbrace în moroșeni o pot găsi pe doamna Maria la târguri, dar și acasă unde are foarte multe frumuseți de vânzare.
Îi dorim multă sănătate și spor la muncă în continuare!
L.C.H.
Sursa foto: Centrul Culturii Tradiționale Maramureș, Raluca Costas
Citește și