Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 2 ore în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 2 ore în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 3 ore în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 7 ore în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 7 ore în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 8 ore în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 8 ore în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - în urmă
Martie – luna de conștientizare a paraliziei cerebrale; Campanie Esperando organizată cu acest prilej
Martie este ”Luna de Conștientizare a Paraliziei Cerebrale”, iar Asociația Esperando a demarat o campanie de informare cu privire la această afecțiune care îngreunează viața a peste 17 milioane de persoane din întreaga lume.
Paralizia Cerebrală apare ca rezultat al leziunilor cerebrale din timpul dezvoltării fetale sau din timpul nașterii.
Pentru a încuraja comunitatea să empatizeze cu aceste persoane, să le accepte, să contribuie la integrarea lor în comunitate, reprezentanți ai Asociației Esperando, alături de tineri cu dizabilități, au stabilit 4 întâlniri cu elevi din Baia Mare.
Primele două întâlniri s-au desfășurat la Colegiul ”Național Vasile Lucaciu” (în 19 martie) și Școala Gimnazială ”George Coșbuc” (în 21 martie), iar următoarele două întâlniri vor avea loc, săptămâna viitoare, la Școala Gimnazială nr. 18 și la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga” .
În fiecare instituție de învățământ au avut/ vor avea loc prezentări și discuții despre Paralizia Cerebrală, cum îngreunează aceasta modul de viață al celor care au această afecțiune și al familiilor lor.
Cum marginalizarea de către cei din jur pune o povară apăsătoare pe umerii persoanelor cu dizabilități, dar și al familiilor acestora, pe lângă toate greutățile pe care le întâmpină, zi de zi.
Despre posibilitățile în care comunitatea poate să le aducă puțină mângâiere alegând să se implice în activități de voluntariat și în diverse acțiuni care să vină în sprijinul acestora sau, pur și simplu, oferindu-le un zâmbet atunci când îi întâlnesc, nicidecum judecându-i după aspectul fizic.
Mare parte dintre beneficiarii Asociației Esperando suferă de Paralizie Cerebrală, fiindu-le afectate coordonarea și mișcarea corpului: reflexele, postura, echilibrul, capacitatea de a vorbi etc.
De aceea, ei urmează, încă de la naștere, programe de recuperare care să îi ajute să își amelioreze starea de sănătate, să devină cât mai independenți posibil.
În cea mai mare parte din cazuri, aceștia au nevoie de ajutor inclusiv pentru a se hrăni, a se îmbrăca, a se spăla și îngriji, pentru a merge la toaletă, a vorbi, asta pe tot parcursul vieții, fără a ajunge vreodată la un grad de independență 100%.
Sunt activități pe care alte persoane le fac cu ușurință, dar care, pentru cei cu Paralizie Cerebrală, prezintă adevărate provocări, zi de zi, dureroase atât din punct de vedere fizic cât și psihic, informează cei de la Esperando.