Share
„Măsurișul oilor”, cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș

„Măsurișul oilor”, cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș

„Măsurișul oilor” este cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș, care marchează urcatul oilor la stână. Este o sărbătoare a primăverii şi constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor şi măsuratul laptelui de la oile fiecărui crescător de animale. Astfel, se stabilește cantitatea de lapte ce va fi transformat în brînză, caş, urdă, care va reveni peste vară fiecărui crescător. În funcţie de cantitatea de lapte măsurată, un gospodar va primi lapte de 4 sau de 6 ori pe an, care, împreună cu ciobanii trebuie să-l mulgă atunci cînd îi vine rândul. „Măsurişul Oilor” sau „Ruptul Sterpelor” are loc într-un cadru natural deosebit. La sărbătoare este invitat preotul satului, pentru a binecuvânta locul,  turma și ciobanii.

Cum maramureșenii obișnuiesc să transforme orice eveniment într-o petrecere câmpenească, de la mulsul oilor nu  lipsesc bucatele alese, horinca și muzica ceterașilor. Este o adevărată ocazie de sărbătoare și de veselie: ciobanii vin la stână cu întreaga familie, cu mic, cu mare.  Bărbații mulg oile, copiii sau femeile dau oile în strungă. Se măsoară laptele, se notează într-un caiet și se calculează cât lapte revine fiecăruia.  Astfel, cu cât are mai multe oi, cu atât îi revine mai mult lapte (pentru a-și face brânză), ori primește direct brânză, depinde de înțelegerea cu baciul (proprietarul stânii).
După ce măsurișul e gata, urmează petrecerea: se întind păturile, copiii se joacă, adulții povestesc, uneori se aduc și ceterași, ca să se petreacă bine.

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu