Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 minut în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 48 minute în urmă
Elevii Ansamblului „Flori de Maramureș”, participanți ai Festivalului de datini și obiceiuri de iarnă „Marmația” - 1 oră în urmă
Tinerii parohiei Dumbrăvița duc tradiția mai departe; Au colindat întreg satul, aducând bucurie și lumină prin scenetele tradiționale „Irod” și „Irodaş” - 15 ore în urmă
17 zile libere în 2025 pentru angajații din România - 16 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun, ierarhii maramureșeni au slujit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 16 ore în urmă
În a doua zi de Crăciun, în Bogdan Vodă, pe Valea Izei, s-a organizat joc - 18 ore în urmă
Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Între Trecut și Viitor – Reflecții la cumpăna dintre ani - 18 ore în urmă
Diana Topan și Dorin Filip au lansat cântecul „Dragoste, parfum de floare rară” - 19 ore în urmă
Apel umanitar: O familie din Săcălășeni are nevoie de sprijin după ce locuința i-a fost grav afectată de un incendiu - în urmă
„Măsurișul oilor”, cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș
„Măsurișul oilor” este cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș, care marchează urcatul oilor la stână. Este o sărbătoare a primăverii şi constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor şi măsuratul laptelui de la oile fiecărui crescător de animale. Astfel, se stabilește cantitatea de lapte ce va fi transformat în brînză, caş, urdă, care va reveni peste vară fiecărui crescător. În funcţie de cantitatea de lapte măsurată, un gospodar va primi lapte de 4 sau de 6 ori pe an, care, împreună cu ciobanii trebuie să-l mulgă atunci cînd îi vine rândul. „Măsurişul Oilor” sau „Ruptul Sterpelor” are loc într-un cadru natural deosebit. La sărbătoare este invitat preotul satului, pentru a binecuvânta locul, turma și ciobanii.
Cum maramureșenii obișnuiesc să transforme orice eveniment într-o petrecere câmpenească, de la mulsul oilor nu lipsesc bucatele alese, horinca și muzica ceterașilor. Este o adevărată ocazie de sărbătoare și de veselie: ciobanii vin la stână cu întreaga familie, cu mic, cu mare. Bărbații mulg oile, copiii sau femeile dau oile în strungă. Se măsoară laptele, se notează într-un caiet și se calculează cât lapte revine fiecăruia. Astfel, cu cât are mai multe oi, cu atât îi revine mai mult lapte (pentru a-și face brânză), ori primește direct brânză, depinde de înțelegerea cu baciul (proprietarul stânii).
După ce măsurișul e gata, urmează petrecerea: se întind păturile, copiii se joacă, adulții povestesc, uneori se aduc și ceterași, ca să se petreacă bine.
Lăcrimioara ZOTA