Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (I) - 2 ore în urmă
Dragoș Ilie, cel mai premiat chitarist român, invitat la concertul caritabil ”Ajută pentru a fi ajutat” - 2 ore în urmă
În Gârdani va fi construită o centrală fotovoltaică - 2 ore în urmă
Cinci ucraineni dispăruți în Munții Maramureșului - 2 ore în urmă
Faimar Baia Mare – Expoziție de ceramică la prețuri accesibile - 2 ore în urmă
80 de ani de la moartea lui Ion Șiugariu – Poetul Jertfei Eterne - 3 ore în urmă
Două muzee din Maramureș sunt implicate în organizarea expoziției „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova” - 4 ore în urmă
Iarna revine în forță: schimbare bruscă de vreme - 14 ore în urmă
Ultimul sondaj Sociopol relevă o creștere semnificativă a intenției de vot pentru candidații cu orientări suveraniste - 15 ore în urmă
Vlad Pascu condamnat la 10 ani de închisoare - 15 ore în urmă
11 decembrie – Ziua Internațională a Muntelui; Cât de importante sunt aceste forme de relief pentru noi
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat data de 11 decembrie, ”Ziua internațională a muntelui”. Aceasta a fost sărbătorită, pe Glob, începând cu anul 2003, cu scopul de a conștientiza importanța munților pentru viață, pentru a evidenția oportunitățile și constrângerile în dezvoltarea zonelor montane și pentru a stimula construirea de alianțe care să aducă schimbări benefice populațiilor și mediilor montane din întreaga lume.
Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția creșterii economice sustenabile. Nu doar că furnizează mijloace de subzistență și asigură un trai decent pentru 915 milioane de oameni care trăiesc în munții din întreaga lume, reprezentând 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de oameni beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.
Europa este acoperită în proporție de 40% de munți, locuiți de 20% din totalul populației acestui vechi continent, în timp ce România are aproximativ 38% zonă montană. Zonele montane sunt în general rurale și se caracterizează prin limitări naturale ale productivității agricole, care conduc la producții agricole reduse, cauzate de condiții climatice și biofizice nefavorabile desfășurării în condiții optime a activităților agricole.
Munții sunt un rezervor important de apă, energie și diversitate biologică. În plus, acestea conțin resurse esențiale, precum minerale, produse forestiere și agricole și servicii recreative.
Reprezentând ecosisteme majore din cadrul ecologiei complexe a planetei noastre, mediile montane sunt esențiale pentru supraviețuirea ecosistemului global. Mediile montane sunt expuse la eroziunea accelerată a solului, alunecări de teren, precum și la pierderea accelerată a habitatului și a diversității genetice.
Sărăcia este foarte răspândită în rândul locuitorilor zonelor montane, cunoștințele despre populațiile indigene riscă să fie pierdute, iar mare parte a regiunilor muntoase ale lumii sunt supuse degradării mediului. Astfel, se impune o mai mare atenție pentru gestionarea adecvată a resurselor montane și dezvoltarea socio-economică acestor areale, la nivel global.