Share
Autoritățile locale vor fi obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie

Autoritățile locale vor fi obligate să identifice anual terenurile cu ambrozie

Autoritățile administrației publice locale sunt obligate să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii. Guvernul a aprobat  în ședința de joi, 6 iunie 2024, o hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Hotărârea aprobată de Guvern menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii.

  • obligativitatea distrugerii buruienii ambrozia pe tot parcursul anului,
  • posibilitatea ca proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole să solicite autorităților administrației publice locale să efectueze lucrările de combatere a buruienii, contra cost, în cazul în care, motivat, aceștia nu o pot distruge;
  • autoritățile administrației publice locale pot să efectueze lucrările de combatere a buruienii ambrozia, acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma avertismentului emis de autoritățile locale.

Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă. Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea omului. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, ce provoacă în special în Ungaria adevărate epidemii.

La momentul actual, legea prevede ca aceste operațiuni să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă buruiana ambrozia a înflorit în ultimii ani în România și în lunile august septembrie. Prin aplicarea măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, autoritățile speră să evite instalarea și răspândirea vegetației invazive și astfel să scadă numărul de persoane cu reacții asmatice sau afectate de boala “febra de fân”.

Lăcrimioara Zota

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu