Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 7 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 9 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 9 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 9 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 13 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
Boncănitul cerbilor în pădurile maramureșene
În această perioadă, la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie, pădurile răsună de strigătul tulburător al cerbilor. Acum, cerbul e regele pădurii! Competiția este acerbă: fiecare încearcă să atragă de partea sa femela prin boncănitul său, care are o amprentă proprie, inconfundabilă pentru urechile lor. Cel mai puternic dintre ei va deveni partenerul ciutei. Șansa de a asista la sceneta luptei pentru supremație și al împerecherii cerbilor, poate fi unică în viață. Perioada mai exactă a împerecherii este între 10 septembrie – 10 octombrie, în funcție de climă și altitudine.
Cerbii încep boncănitul, iar silvicultorii din pădurile Maramureșului le asigură acestora un habitat sănătos. Animalele se luptă între ele, folosindu-și coarnele dezvoltate, pentru supremația asupra cârdurilor de ciute. Cerbii își anunță prezența prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie. El este sociabil din toamnă până în primăvară, perioadă în care masculii se grupează în cârduri de tauri, iar femelele în cârduri separate de ciute, conduse de ciuta cea mai în vârstă. Pentru acest important moment din ciclul anual al vieții, cârdurile de ciute si cele de tauri se aduna în anumite puncte numite locuri de boncănit, situate în parchete exploatate, poieni, luminișuri, și chiar in pădure.
Îndată ce primele ciute au intrat în călduri, taurii se luptă între ei pentru supremație, cei mai puternici rămânând stăpâni ai grupului. Cerbii își anunță prezența în timpul boncănitului prin mugete puternice prin care încearcă să-și intimideze adversarii, intensitatea mugetelor fiind și un indiciu al poziției masculului în ierarhie.
Pentru turiștii mai puțin experimentați în ceea ce privește viața sălbatică, care trec prin păduri în această perioadă, acest muget poate fi înspăimântător.
Lăcrimioara ZOTA