Cum vor fi calculate bursele școlare pentru anul școlar 2025-2026 - 10 ore în urmă
Ateliere practice de literație pentru educatorii și învățătorii din Maramureș - 10 ore în urmă
Bilete de avion mai ieftine cu 60%, în luna ianuarie - 11 ore în urmă
Simpozionul „Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca „Petre Dulfu” - 15 ore în urmă
Personalități maramureșene de ieri și de azi, născute în luna ianuarie-TEREZIA FILIP - 16 ore în urmă
Fără vize pentru SUA, din 31 martie 2025 - 1 zi în urmă
Marea aliniere a planetelor, fenomen astronomic rar la începutul anului 2025 - 1 zi în urmă
Huberta – proză scurtă de Marian Ilea (I) - 2 zile în urmă
Încă o zi liberă pentru bugetari, în 2025 - 2 zile în urmă
Duminică seară, de vizionat „Pictorul de pancarte” de Marian Ilea, la Teatrul Ararat - 2 zile în urmă
Depozite necontrolate de deșeuri pe cursurile de apă din județ
Prin ordin al prefectului, echipe mixte s-au deplasat la bazinele hidrografice din teritoriu și au verificat 43 de cursuri de apă și afluenții acestora. Pe maluri, în albia minor, au fost identificate depozite necontrolate de deșeuri alcătuite din: materiale plastice, textile, materiale rezultate din construcții, din demolări, resturi menajere, utilaje dezmembrate, cauciucuri, dar și resturi vegetale rezultate din toaletarea copacilor. Pe cursurile de apă au fost identificate, sporadic, materiale textile și pungi agățate în vegetația de pe ambele maluri.
Deșeuri depozitate la vecini
O situație aparte a fost semnalată pe cursul râului Cisla, unde riveranii au depozitat pe maluri, după anul 1990, diferite deșeuri. Acestea au fost acoperite cu pământ, zona fiind transformată în parcare, platforme, grădini. Prin aceste lucrări neautorizate albia râului a fost îngustată și a fost redusă secțiunea de scurgere. Șanțurile și rigolele de scurgere sunt neîntreținute și colmatate în procent de 10-15%. Au fost și situații când s-a constatat că pe raza unor unități administrativ-teritoriale (UAT) au fost aduse deșeuri (navete/plastic/sticle etc.) de la UAT-uri învecinate și aruncate în apropierea cursurilor de apă.
Măsuri, termene și promisiuni de noi controale
Echipele mixte au dispus măsuri și termene pentru eliminarea depozitelor necontrolate de deșeuri existente pe maluri și în albia minoră, igienizarea și salubrizarea acestora, dar și pentru curățarea și decolmatarea șanțurilor și rigolelor ce asigură scurgerea naturală a apelor. ”Echipe abilitate vor verifica stadiul realizării măsurilor stabilite în actele de control și vor aplica prevederile legale în caz de neconformare” – a precizat președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.