„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 49 minute în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 1 oră în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 2 ore în urmă
Moștenirea lui Gheza Vida, celebrată prin artă și memorie - 2 ore în urmă
Inspectoratul Școlar Maramureș anunță posturile disponibile - 2 ore în urmă
Panică în miez de noapte: exercițiu militar fără avertisment oficial - 3 ore în urmă
Primul pas al lui Mihai Eminescu în literatura română - 3 ore în urmă
Dana Buzura-Gagniuc lansează cartea „Buzura la Berința. Locul de unde n-a plecat niciodată” - 3 ore în urmă
„De ziua ta, mamă”: Spectacol muzical organizat cu prilejul zilei de 8 Martie de Fundația The Voice - 4 ore în urmă
În Târgu Lăpuș a început „Târgul de Mărțisor” - 5 ore în urmă
Expediție băimăreană pe Someș cu eco-plute (GALERIE FOTO, VIDEO)
Pentru al 12-lea an la rând, un grup de tineri din Baia Mare și împrejurimi, grijulii cu mediul înconjurător, au plecat într-o „expediție” de conștientizare a efectelor negative pe care aruncarea la întâmplare a ambalajelor de plastic o are asupra naturii.
Modalitatea lor de a sensibiliza populația asupra acestui subiect este una inedită. Practic, aceștia au folosit ambalaje tip „PET”, de 2 litri, și au confecționat ambarcațiuni funcționale, cu care parcurg pe râul Someș distanța dintre localitățile Benesat și Merișor (aproximativ 50 km). Cei 18 participanți s-au lansat la apă sâmbătă dimineață, în jurul orei 10.30, din Benesat.
Timp de câteva săptămâni s-au organizat, strângând pet-uri și ansamblându-le sub forma unor plute, astfel încât acestea să îi poată purta pe Someș, timp de două zile.
Câteva mii de PET-uri au fost introduse în saci de rafie, care au fost cusuți laolaltă, și apoi ranforsați cu coardă elastică. Eco-plutele realizate anul acesta pot transporta între 4 și 6 persoane. Participanții vor face mai multe escale, parcurgerea traseului fiind una solicitantă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Munca de echipă e esențială pe fiecare ambarcațiune, plutașii folosind și vâsle pentru a avansa mai eficient. În această seară vor campa la jumătatea drumului în corturi, urmând ca duminică să termine traseul până în dreptul localității Merișor (dacă adâncimea apei nu va permite, se vor oprilapodul din Ardusat).
Scopul principal al acestei acțiuni eco-sport este creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la posibilitatea reciclării deșeurilor din mase plastice în scop util. La capătul traseului, tinerii vor preda PET-urile unei societăți specializată în colectarea selectivă.