Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 7 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 9 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 9 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 9 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 13 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
Într-o zi de 16 mai se sărbătorește Lumina
Ziua internaţională a luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul, Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, potrivit www.lightday.org. UNESCO subliniază faptul că Ziua internaţională a luminii nu este doar despre lasere şi ştiinţă, ci include şi aspecte ale artei, culturii sau divertismentului. În acest sens, iniţiatorii arată că lumina este un subiect de inspiraţie pentru multe discipline şi este catalizatorul perfect pentru a promova educaţia ştiinţifică în rândul tinerilor.
Noi, oamenii, vedem undele de lumină vizibilă ca „culori ale curcubeului”, fiecare având propria lungime de undă. De la cel mai lung la cel mai scurt, acestea includ: roșu, portocaliu, galben, verde, albastru și violet. Există anumite tipuri de lumină pe care animalele le pot vedea, iar noi nu. De exemplu, păsările pot vedea în lumina ultravioletă, care conține valuri mai scurte decât lumina vizibilă, dar mai lungi decât razele X. Șerpii, precum și unele insecte și pești, pot vedea lumina infraroșie, pe care oamenii nu o pot vedea, dar o pot simți sub formă de căldură.
Ziua internaţională a luminii este o iniţiativă globală care oferă, anual, oportunitatea de apreciere continuă a luminii şi a rolului pe care îl joacă în ştiinţă, cultură şi artă, educaţie şi dezvoltare durabilă şi în domenii diverse precum medicina, comunicaţiile sau energia. Lumina este sursa de energie a Pământului. Fără lumină, plantele nu ar fi capabile să creeze energie prin fotosinteză. Mai simplu spus, lumina este substanța vieții pe Pământ și, fără ea, viața ar înceta să mai existe.
Lăcrimioara ZOTA