Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 7 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 9 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 9 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 9 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 12 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
Legenda florii Sângele voinicului
Sângele voinicului este o raritate floristică a țării noastre. Florile sunt mici, roșii-purpuriu-negricioase, dispuse la capătul unei tulpini de 8 – 20 cm. Floarea poate avea o culoare roșu-purpuriu, Nigritella nigra sau Orhideea neagră de vanilie dar o poți întălni și în nuanțe mai trandafirii, Nigritella rubra. Frunzele sunt înguste, de formă alungită. Sângele voinicului este întâlnită pe pajiștile alpine, pe brânele abrupte și acoperite cu iarbă, ori printre stâncării însorite sau în fânețele înalte. Sângele voinicului este o plantă monument al naturii și este ocrotită prin lege.
O poveste populară spune că a fost odată un voinic viteaz care s-ar fi îndrăgostit de o fată frumoasă de pe plaiurile carpatine. Dar când acesta a vrut să o ceară de soție, un balaur cu șapte capete ar fi furat-o. Atunci voinicul a plecat în căutarea balaurului care trăia într-o grotă întunecată din adâncul munților. Voinicul l-a provocat pe balaur la o bătălie, la lumina soarelui, pe o pajiște mare unde erau multe flori, dar fără culoare. În încăierare balaurul l-a rănit pe voinic, iar sângele acestuia a căzut peste florile fără culoare, dându-le o nuanță purpurie. De atunci frumoasa floare s-a numit sângele voinicului.
Datorită rarității sale dar și a frumuseții, floarea de sângele voinicului este utilizată în scopuri ornamentale în amenajările peisagiste.
Lăcrimioara ZOTA
,