Share
Paza bună trece primejdia rea: Maramureșenii, rugați să întrețină șanțurile și rigolele și să cadastreze cursurile de apă, pentru a se apăra de inundații (FOTO)

Paza bună trece primejdia rea: Maramureșenii, rugați să întrețină șanțurile și rigolele și să cadastreze cursurile de apă, pentru a se apăra de inundații (FOTO)

Luna iunie 2020 a fost una de ținut minte pentru maramureșeni. Furtuni s-au înregistrat aproape zilnic și au fost urmate de viituri violente. Lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș au muncit la foc continuu.

Pe parcursul lunii iunie, județul Maramureș s-a aflat sub incidența unor avertizări meteorologice și hidrologice succesive cod galben, cod portocaliu și cod roșu. Au fost înregistrate cantități mari de precipitații, într-un interval de timp scurt, care au căzut pe arii restrânse. De exemplu, în localitatea Vadu Izei a plouat în luna iunie de 3 ori mai mult față de normalul perioadei. Situații similare s-au înregistrat în mai multe localități din bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Lăpuș, unde cantitățile de precipitații căzute au depășit cu mult normalul perioadei.

„În aceste condiții, s-au activat torenții și a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe cursurile mici de apă, necadastrate, generând probleme semnificative. Atragem atenția asupra faptului că aceste cursuri de apă necadastrate trebuie incluse în Planurile de Amenajare a Teritoriului de la nivel local și județean, care să integreze măsurile de amenajare a torenților. Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos și cu deșeuri, provocând inundații locale. Și sub acest aspect, atenţionăm autorităţile locale să verifice constant și cu răspundere modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale Someș-Tisa (ABAST).

Reprezentanții ABAST lansează un apel cetățenilor să depoziteze deșeurile numai în spaţii special amenajate, să realizeze șanțuri și rigole de scurgere a apelor, să îndepărteze deșeurile din preajma proprietății și de pe terenurile deținute. Fiecare om trebuie să se implice pentru propriile măsuri de protecție, în completarea măsurilor luate de autorități. În această perioadă dificilă, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș au venit în ajutorul cetățenilor, acordând sprijin echipelor de intervenții pentru limitarea efectelor inundațiilor, au explicat responsabilii.

„De exemplu, 1000 de saci cu nisip au fost folosiți în realizarea unei supraînălțări pe malul stâng al râului Vișeu, pentru protecția unui drum județean. De asemenea, a fost construit un dig din saci cu nisip în localitatea Valea Vișeului, pentru apărarea populației și a obiectivelor socio-economice. Au fost intervenții și pe râul Tisa, la Teceu, pentru evacuarea apei cu motopompe din incinta îndiguită”, a exemplificat Cristina Vădan î spiritul ideilor menționate anterior.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu