Trei nominalizări pentru ”Tricolorul lunii martie” - 6 ore în urmă
Când nesimțirea devine principiu moral - 7 ore în urmă
Ziua Porților Deschise la Jandarmeria Maramureș - 9 ore în urmă
Tinerii din Sighet scapă de chirii exorbitante - 9 ore în urmă
Elevii Colegiului „Dragoș Vodă” din Sighet au demonstrat, încă o dată, pasiune și performanță în științele naturii - 9 ore în urmă
Duminica Floriilor: În Ciocotiș se va desfășura cea de-a X-a ediție a Concertului de pricesne „Patimile Domnului” - 9 ore în urmă
„La crucea Ta cu toți venim”: Concert extraordinar de pricesne organizat în Sat Șugatag - 12 ore în urmă
În Baia Mare va avea loc Târgul de Florii – meșteri și meșteșuguri tradiționale maramureșene - 13 ore în urmă
Elevi premiați în cadrul concursului organizat de Jandarmeria Maramureș - 13 ore în urmă
Posibile modificări ale regulilor din fotbal: noile propuneri ale IFAB - 13 ore în urmă
Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi
O nouă lege va întra în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2025. Conform noilor reglementări, cetățenii vor fi obligați să recicleze hainele vechi, iar de la începutul anului 2025, toate primăriile din țară vor trebui să introducă un sistem de colectare separată a materialelor textile. Aceasta include îmbrăcăminte, lenjerie de pat și covoare. Legea are ca scop dezvoltarea unei infrastructuri eficiente pentru colectarea, sortarea și reciclarea textilelor, care, potrivit specialiștilor, au un impact ecologic similar cu plasticul. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial.
Producătorii de textile vor fi responsabili pentru finanțarea sistemelor de colectare și reciclare. Ei vor trebui să creeze și să finanțeze aceste sisteme pentru a asigura reutilizarea și reciclarea hainelor, evitând astfel depozitele de deșeuri. Această schimbare va avea un impact financiar asupra consumatorilor, deoarece costurile suplimentare pentru colectare și reciclare vor duce la creșterea prețurilor hainelor. România va implementa o ecotaxă pentru reciclarea textilelor. Această măsură va obliga populația să colecteze separat hainele și textilele.
„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Lăcrimioara ZOTA