181 ani de la nașterea Reginei Elisabeta a României, poetă, eseistă și scriitoare - 1 oră în urmă
Amenzi mai mari, dar și noi drepturi pentru șoferi, în anul 2025 - 3 ore în urmă
Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 7 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 7 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - 1 zi în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - 1 zi în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - 1 zi în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
„Scoabele” și PET-urile, simbolurile nesimțirii: Spații de recreere din Maramureș, „vandalizate” de cocalari care uită drumul către tomberon (FOTO)
Mediul înconjurător ne oferă o mulțime de beneficii. O simplă ieșire în natură de câteva ore ne încarcă bateriile pentru câteva zile. Majoritatea maramureșenilor este de bun simț, însă ce ne facem cu cei care sunt certați cu bunul simț și cu simțul civic?
În jurul municipiului Baia Mare, sunt zone în care turiștii din apropiere ori de la distanță au posibilitatea să facă cunoștință cu beneficiile pădurii. Oaza verde oferă relaxarea simțurilor. Dar pentru unii acest lucru nu prezintă importanță.
Laura din Baia Mare spune că preferă Valea Chiuzbăii atunci când vrea să se bucure de natură, de o vale răcoroasă și de o pădure umbroasă. „Am venit în weekend, după o săptămână grea de lucru. Ne-am așezat la una dintre vetrele amenajate. Însă, ce să vezi? Aproape de vatră era plin de „scoabe” de semințe, azvârlite pe spațiul verde. Aproape erau câteva tomberoane, însă, aparent, pentru cei care și-au bătut joc de natură, distanța a fost mult prea mare. Culmea, au găsit că e important să azvârle PET-urile și sticlele de bere în aproperea tomberonului, dar, repet, în apropierea lui, nu în el. M-am uitat de curioasă și am văzut că erau vreo 40 sticle și 7 PET-uri de 2 litri. Cât pot bea unii? Și câtă lipsă de respect pot avea față de natură?”, se întreabă Laura. Mai jos sunt imaginile primite de la cititoarea noastră, care relevă diferențele uriașe între cei civilizați și cei care nu dau doi lei pe „plămânul verde” din care-și extrag oxigenul.
Până când ea și noi, totodată, vom găsi un răspuns, am făcut o mică radiografie a spațiilor minunate din natură, atât cât ne-au venit pe loc în minte, în care nesimțiții au batjocorit spațiile verzi. În Cernești, lângă acel ansamblu de statui, gunoaiele sunt la vedere. Pe Dealul Pietriș, spre exemplu, în vale, e plin de deșeuri azvârlite, cu toate că există spații în apropiere pentru depozitarea acestora. Apoi, în zona Petrova, unde unii certați cu natura au aruncat gunoaiele în vale. În zona ucraineană, către Bistra, în apă e la fel. Sunt zone din județ care gem de gunoaie. Din nefericire, exemplele ar putea continua până mâine.
Sigur că s-ar putea spune că autoritățile de Mediu ar trebuie să ia măsuri, în ciuda deficitului de personal cu care se confruntă, însă nu ar strica unele sesizări, așa cum le-am făcut mai sus, pentru a completa lista nefericită de mai sus, iar cei vinovați să plătească. Mai gravă este problema mentalității oamenilor. După cum se observă, România nu s-a civilizat, încă, din punct de vedere al protecției mediului. Iar mentalitatea este totul. Poate o educare a populației pe acest segment nu ar strica deloc încă din școală, și nu doar teoretic, pe hârtie, ci practic, cu conștientizarea viitorilor adulți. Momentan ne mirăm că platformele din Baia Mare sunt full de gunoaie de orice fel. Vom reveni despre acest subiect, până atunci așteptăm sesizările dumneavoastră, însoțite de imagini! Nouă ne pasă de Mediu!
Cătă ȚINEGHE