Tersánszky Józsi Jenő: băimăreanul care a refuzat să fie banal - 30 minute în urmă
Mănăstirea Moisei se pregătește de hramul de iarnă - 4 ore în urmă
La Biblioteca Județeană Baia Mare a avut loc o altă întâlnire din seria de conferințe „Provocările gândirii – incursiune în cunoașterea omului”, susținute de Marcel Mureșan - 4 ore în urmă
Povestea scrisului – o călătorie prin timp la Școala Gimnazială Baia-Sprie - 4 ore în urmă
Activitate de conștientizare la Școala „Ioan Mihalyi de Apșa” - 4 ore în urmă
FCSB va întâlni Manchester United - 4 ore în urmă
„Fii inteligent, NU violent” – campanie desfășurată în Sighetu Marmației - 8 ore în urmă
Programul „Masă sănătoasă” continuă pentru cei peste 500.000 de copii din România - 9 ore în urmă
România, centrul șahului european în 2025 - 10 ore în urmă
Julia Sauter strălucește pe gheață: locul 8 după programul scurt la Europenele de la Tallinn 2025 - 10 ore în urmă
Sezonul murelor este în floare
În această perioadă, pădurile din Maramureș abundă în mure. Ele sunt printre cele mai îndrăgite fructe ale acestui sezon. Pe lângă gustul delicios și ușor acrișor, murele conțin o mulțime de vitamine, minerale și oligoelemente, care pot contribui la bunăstarea organismului și a stării de bine. Mai mult, sunt bogate și în antioxidanti, substanțe cu rol antiinflamator și chiar anticancerigen. Considerate delicatese, murele fac parte din familia Rosaceae. Cresc și se dezvoltă sub forma unor arbuști spinoși, având multe beneficii:
1. Contribuie la protejarea vederii
Datorită prezenței luteinei în cantități generoase, consumul de mure poate susține sănătatea vederii, protejând ochii împotriva radiațiilor UV. Mai mult, antocianozidele și vitaminele pot contribui la îmbunătățirea vederii și la împiedicarea dezvoltării de boli oculare degenerative, precum cataracta sau glaucomul.
2. Susțin funcțiile cognitive
Conform informațiilor relevate de un studiu realizat in 2013 de Tufts University of Boston, introducerea frecventă a murelor în alimentația unei persoane poate încetini declinul cognitiv și al activităților motorii asociate cu înaintarea în vârstă. Acest fapt este datorat prezenței polifenolilor, care pot îmbunătăți capacitatea de memorare și funcțiile neuronale.
3. Protejează sistemul cardiovascular
Deoarece sunt bogate în flavonoide precum antocianii, murele pot susține sănătatea inimii atunci când sunt consumate regulat. Prezența magneziului și a fibrelor din aceste fructe de pădure contribuie la o bună circulație vasculară, împiedicând astfel blocarea arterelor pe termen lung.
4. Contribuie la îmbunătățirea digestiei
Fiind o sursă importantă de fibre solubile si nesolubile, murele contribuie la mișcarea bolului intestinal și la o funcționare optimă a tractului digestiv. Consumate cu regularitate, acestea pot ameliora simptomele constipației și balonării, prin favorizarea absorbției de apă la nivelul intestinului gros.
5. Au efecte pozitive asupra sănătății osoase
Murele conțin magneziu și calciu, minerale esențiale pentru susținerea unei densități osoase optime. Calciul întărește oasele, iar magneziul facilitează absorbția calciului și potasiului în organism. Astfel, murele pot contribui la buna funcționare a celulelor oaselor și la întărirea acestora, fiind bogate și în potasiu și fosfor.
6. Contribuie la pierderea în greutate
Excesul ponderal este o problemă cu care se confruntă copiii și adulții de toate vârstele. Introducerea murelor în cadrul dietelor de slăbire poate regla secreția de leptină (numita si „hormonul foamei”) contribuind astfel la un apetit stabil. Mai mult, prezența fibrelor oferă senzația de sațietate iar aportul de calorii pe care aceste fructe de pădure îl aduc este unul foarte mic.
7. Susțin sănătatea pielii
Vitamina E și C previn apariția ridurilor și protejează tenul împotriva daunelor oxidative. În plus, consumul de mure contribuie la formarea și întărirea structurii de colagen, acesta fiind direct responsabil de aspectul tonifiat al țesutului conjunctiv.
Lăcrimioara ZOTA