Psiholog psihoterapeut Cecilia Ardusătan: „Florii înseamnă primire. Dar adevărata primire nu e când ceilalți te aplaudă. E când te lași văzut, exact așa cum ești. Fără decor. Fără mască” - 6 ore în urmă
„Jocul Satului” – tradiție și voie bună în Sat Șugatag în a doua zi de Paști - 7 ore în urmă
Gabriela Ardusătan a lansat priceasna „Am venit la Tine, Doamne” (VIDEO) - 8 ore în urmă
Alexandru Sabo de la Colegiul de Arte Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, Vocală și Studii Teoretice - 8 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: „Să Îl întâmpinăm pe Hristos în Ierusalimul sufletelor noastre” – Meditație la Duminica Floriilor - 9 ore în urmă
Ryana Botar de la Școala Populară de Artă Baia Mare, locul II la Concursul de chitară clasică „Samus GuitArt” - 9 ore în urmă
Motiv de divorț? – noua teorie care răstoarnă toate miturile despre căsătorie - 9 ore în urmă
Diana Șoșoacă – ambasadoare de ocazie în SUA, la Mar-a-Lago - 10 ore în urmă
La Catedrala Episcopală din Baia Mare va avea loc procesiunea tradițională de Florii - 13 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (XI) - 13 ore în urmă
Ursul și primarul – o poveste românească despre frică, putere și decizie
România are, potrivit unei estimări științifice de ultimă oră, între 10.419 și 12.770 de urși bruni. Este prima oară când o astfel de cifră este obținută nu prin observații ocazionale sau metode indirecte, ci printr-un studiu genetic complex, desfășurat la scară națională. Cercetarea a fost realizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, într-un proiect considerat unic la nivel mondial prin amploarea sa.
Materialul genetic al animalelor a fost colectat din fonduri cinegetice, arii naturale și naționale protejate. Analizele de laborator s-au făcut cu aparatură de ultimă generație, iar rezultatele nu doar că stabilesc o estimare precisă a populației, dar au permis și împărțirea teritoriului României în patru tipuri de zone de management al urșilor:
– Zone prioritare pentru conservare;
– Zone de risc, unde conflictele cu oamenii sunt frecvente;
– Zone cu management durabil;
– Zone marginale.
Maramureșul se regăsește în cel puțin două dintre aceste categorii. Cu peste 12% din suprafață acoperită de arii naturale protejate, incluzând Parcul Natural Munții Maramureșului și Rezervația Piatra Rea, județul este cunoscut pentru densitatea mare de faună sălbatică, inclusiv urși bruni. De altfel, incidentele din ultimii ani, precum apariția urșilor în zonele locuite din Borșa, Vișeu sau Săliștea de Sus, confirmă statutul de „zonă de conflict” în anumite părți ale județului.
În paralel, autoritățile pregătesc modificări legislative. Ministerul Mediului propune eliminarea obligativității aplicării „intervenției graduale” în cazurile în care urșii ajung în zone locuite. Astfel, primarii vor putea decide direct dacă animalul trebuie alungat, relocat sau eliminat, fără pașii intermediari care, în practică, s-au dovedit ineficienți.
Pentru prima dată, România va dispune și de o platformă digitală națională, care va ajuta la monitorizarea în timp real a prezenței și migrației urșilor, oferind autorităților locale instrumente clare pentru intervenții rapide și informate.
Proiectul legislativ este în consultare publică, iar autoritățile susțin că noile măsuri vor ajuta la prevenirea atacurilor și la creșterea siguranței cetățenilor, fără a compromite conservarea speciei.
Vasile Petrovan