Auschwitz-Birkenau: 80 de ani de la eliberare - 3 ore în urmă
Parohia Ortodoxă Săcălășeni, activitate socială și filantropică bogată în anul 2024 - 3 ore în urmă
Poliția olandeză pe urmele hoților de artă - 3 ore în urmă
La mulți ani, maestre Florin Piersic! - 4 ore în urmă
Bacalaureatul a început azi cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - 4 ore în urmă
Vișeu de Sus va introduce o taxă de promovare turistică - 4 ore în urmă
Piața Izvoarele din Baia Mare, proiect de reabilitare și modernizare; Finanțare prin intermediul Agenția pentru Dezvoltare Regională - 5 ore în urmă
O nouă oportunitate pentru copiii din Baia Mare - 5 ore în urmă
În Baia Mare se lansează etapa a II-a a atribuirii locurilor de parcare de reședință - 5 ore în urmă
Palmares impresionant obținut de CS Știința Electro Sistem Baia Mare la Campionatele Naționale de Orientare-Schi - 6 ore în urmă
Ziua de 6 noiembrie este despre prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate
Adunarea Generală a ONU a hotărât la data de 5 noiembrie 2001, prin Rezoluția 56/4, marcarea zilei de 6 noiembrie, an de an, a Zilei internaționale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate. La 27 mai 2016, Adunarea Naţiunilor Unite pentru mediu a adoptat Rezoluţia UNEP / EA.2 / Res.15, care a recunoscut rolul ecosistemelor sănătoase şi a resurselor gestionate în mod durabil în reducerea riscului de conflict armat.
Potrivit ONU, chiar dacă omenirea şi-a identificat întotdeauna victimele de război în numărul soldaţilor şi civililor morţi şi răniţi, a oraşelor distruse şi a mijloacelor de trai împuţinate, mediul a fost întotdeauna victima neştiută a războiului. Sursele de apă au fost poluate, culturile au fost incendiate, pădurile tăiate, solurile otrăvite şi animalele ucise pentru a obţine un avantaj militar. Organizaţia Naţiunilor Unite acordă o mare importanţă asigurării faptului că acţiunea asupra mediului face parte din strategiile de prevenire a conflictelor, menţinerii păcii şi consolidării păcii, deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele naturale care susţin mijloacele de trai şi ecosistemele sunt distruse.
Rezoluţia ONU privind marcarea Zilei internaţionale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor şi conflictelor armate menţionează faptul că daunele aduse mediului în timpul conflictelor armate afectează ecosistemele şi resursele naturale mult vreme după încheierea lor şi adesea se extind dincolo de limitele teritoriilor naţionale şi afectează generaţiile următoare.
Lăcrimioara ZOTA