Aducere aminte: Gravura în sticlă, ridicată la nivel de artă la fabrica din Fărcașa - 9 ore în urmă
Povestea bisericii maramureșene din Limours, unică în Franța - 10 ore în urmă
De vorbă cu talentata Oana Năsui: „Muzica este pentru mine mai mult decât o pasiune; este un mod de a mă exprima, de a crea conexiuni și de a aduce bucurie celor din jur” - 10 ore în urmă
Ansamblul „Transilvania” pregătește noi surprize; Un spectacol aniversar unic va avea loc în luna martie - 13 ore în urmă
Programul ierarhilor în această duminică - 14 ore în urmă
Peste 83.000 de copii beneficiază de alocația de stat în județul Maramureș - 14 ore în urmă
Proteza dentară a lui Petro Petroffski – proză scurtă de Marian Ilea - 15 ore în urmă
Lume multă la Cavnic; Ce trebuie să știți dacă aveți de gând să mergeți zilele acestea la zăpadă - 17 ore în urmă
La Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș se va desfășura primul atelier MERITO – Literație din acest an - 18 ore în urmă
LA MULȚI ANI, SENSEI! - 18 ore în urmă
Merite recunoscute și oficial în țara noastră: Pr. Vasile Lucaciu, erou al națiunii române! Povestea de viață a celui supranumit în istorie „Leul din Șișești”!
Merite recunoscute și oficial în țara noastră: Pr. Vasile Lucaciu, erou al națiunii române! Povestea de viață a celui supranumit în istorie „Leul din Șișești”!
Preşedintele țării noastre, Klaus Iohannis, a promulgat, marţi, 5 aprilie 2022, legea pentru declararea lui Vasile Lucaciu „Erou al Naţiunii Române”, arată presa națională.
Legea prevede că pentru cinstirea memoriei lui Vasile Lucaciu (1852 – 1922), considerat una dintre cele mai importante personalităţi politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni din perioada dualismului austro-ungar, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, şi recunoaşterea eforturilor depuse de acesta pentru realizarea Marii Uniri, acesta este declarat „Erou al Naţiunii Române”. Actul normativ a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari liberali, printre care și Călin Bota.
„Președintele a promulgat astăzi Legea prin care Vasile Lucaciu este declarat Erou al Națiunii Române, un proiect inițiat de liberali, pe care l-am susținut la votul din plenul Camerei Deputaților. Noi, în Maramureș, obișnuim ca la fiecare 1 Decembrie să ne strângem la Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor din Șișești, ctitorită de părintele Lucaciu, și să onorăm memoria și personalitatea celui numit Leul din Șișești. Prin legea care intră acum în vigoare, facem un gest simbolic, prin care apreciem la nivel național personalitatea și faptele părintelui Vasile Lucaciu, de la moartea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani. Lupta sa neobosită pentru țară și români trebuie onorată și trebuie cunoscută de generațiile viitoare, care au nevoie de eroi precum Vasile Lucaciu pentru a înțelege mai bine că istoria României înseamnă și multă luptă, și multă jertfă. Avem această datorie și trebuie să o împlinim, în memoria părintelui Vasile Lucaciu”, arată Călin Bota, deputat PNL de Maramureș.
Născut la Apa, în județul Satu Mare, în 22 ianuarie 1852, Vasile Lucaciu a studiat în Baia Mare, timp de opt ani, între 1858 și 1866. În ziua de 27 august 1885, se mută cu familia sa, soţia Paulina şi cei patru copii, în frumoasa localitate de la poalele munţilor Gutâi, Şişeşti. De la început părintele Vasile Lucaciu a fost îndrăgit de şişeşteni aceştia devenind cei mai buni prieteni ai săi şi cei mai fideli colaboratori, loialitate care a fost dovedită deseori în anii grei care au urmat. În scurt timp, ca urmare a luptei pentru apărarea drepturilor naţionale, dar şi a persecuţiilor nedrepte la care era supus Vasile Lucaciu,
Şişeştiul a devenit un cunoscut punct de rezistenţă şi afirmare românească. Părintele Vasile Lucaciu este considerat autorul moral al Memorandului Românilor şi unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai mişcării naţionale pe care acest document de importanţă covârşitoare a generat-o.
Personalitatea sa este evocată azi în Maramureș! Unul dintre colegiile băimărene de mare prestigiu îi poartă astăzi numele. Colegiul Național „Vasile Lucaciu” este unul dintre cele mai de succes licee din istoria Maramureșului, având o mulțime considerabilă de rezultate școlare excepționare la concursurile naționale și internaționale. Începând de anul trecut, în fața unității de învățământ se află o nouă statuie, realizată de artistul maramureșean Ioan Marchiș. La 127 de kilometri de comuna Şişeşti, acolo unde Vasile Lucaciu a fost preot paroh, e un sat al cărui nume derivă din numele său. Satul Lucăceni e la graniţa cu Ungaria, dinspre Carei către Berveni, dincolo de Cămin. Istoria locului are legătură strânsă cu marea personalitate istorică, întrucât a fost înființată ca urmare a deciziei lui Vasile Lucaciu de înfiinţare a unor localităţi în nord-vestul ţării, alcătuite strict din români lipsiţi de pământ din zonele Maramureş şi Apuseni. Așadar este îmbucurător faptul că autoritățile statului au luat hotărârea de a legitima acest titlu simbolic de erou al națiunii române lui Vasile Lucaciu, personalitate marcantă și reprezentativă pentru județele Maramureș și Satu Mare dar și pentru tot Ardealul.
C.Ț.
Citește și