Construirea caselor devine mai simplă! Birocrația, redusă în construcții! - 16 minute în urmă
La Borșa: Investiție de 2.000.000 de euro pentru construirea unui refugiu montan și a două puncte de observare turistică - 26 minute în urmă
Banca Mondială declară război cărnii și lactatelor - 36 minute în urmă
Apel al Facultății de Istorie din Iași pentru păstrarea Istoriei ca disciplină obligatorie, la toate specializările, în toți anii de liceu - 38 minute în urmă
La Catedrala Patriarhală: Ultimul Parastas pentru cei 16 sfinți români canonizați - 47 minute în urmă
Parlamentarii SOS România demisionează în masă - 1 oră în urmă
În Băița se va organiza „Joc de lăsatu’ secului cu coșarca” - 2 ore în urmă
Performanță: Top 10 al celor mai bune licee din Maramureș - 13 ore în urmă
Adio plăți pe hectar? Reforma subvențiilor APIA - 17 ore în urmă
Care este exponatul lunii februarie la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș - 17 ore în urmă
Meșterul maramureșean Grigore Hotico Hodâș – cel mai mare constructor de biserici de lemn – a trecut la cele veșnice
Zilele trecute, meșterul maramureșean Grigore Hotico Hodâș – cel mai mare constructor de biserici de lemn – a trecut la cele veșnice. Acesta era din Ieud (Plopșor) și avea 73 de ani.
Cei care l-au cunoscut și i-au ascultat povețele au numai cuvinte de laudă.
„Nicăieri nu a mai existat, în vremurile noastre (în afară de fiul său, Vasile), cineva care să fi construit, cu mâinile sale, de la zero, nu mai puțin de 22 de biserici de lemn!
Astfel, a construit următoarele biserici de lemn: trei la Rozavlea (cea de pe Sâlţa şi ambele biserici de la Şesu Mănăstirii-cea ridicată în 2002 și arsă în anul 2016, respectiv cea de acum), biserica mănăstirii Ieud-Crucişoare, una din bisericile parohiale din Ieud-Plopșor, Sighetu Marmaţiei (bis. „Sf. Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Poliţia de Frontieră), Strâmtura („Sf. Prooroc Ilie” de pe Valea Satului), Dragomireşti („Sfinții Români” de pe str. Baicului), Şieu („Cuvioasa Paraschiva”), Borşa („Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de la Spital) şi patru la Vişeu de Sus („Sf. Cosma și Damian” de la la Spital, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” şi biserica greco-catolică „Maica Domnului”).
Ei au clădit biserici şi în alte părţi ale ţării: două la Bucureşti (una la Spitalul „Sf. Ioan” şi alta la Academia Forţelor Terestre), apoi la Arad, Turceni (jud. Gorj), Costeşti (jud. Argeş) şi Cluj-Napoca (parcul „Victor Babeş”), dar şi în străinătate: în Suedia (la parohia ortodoxă română din Sölvesborg) şi în Franţa (biserica Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale de la Limours)!
Printre acestea se află a doua respectiv a treia cele mai înalte biserici de lemn din lume (care sunt surclasate doar de către biserica mănăstirii Săpânța Peri), adică:
– Biserica mănăstirii ortodoxe de maici „Sf. Trei Ierarhi” de la Ieud-Crucișoare, Țara Maramureșului, 60 m înălțime, construită între anii 1994-2003.
– Biserica parohiei ortodoxe „Sf. Gheorghe” de la Rozavlea-Șesu Mânăstirii, 58 m înălțime, ridicată între anii 2017-2018.
Marele meșter Grigore Hotico Hodâș a participat și la restaurarea mai multor biserici vechi de lemn, printre care, recent, cea de la Ieud-Deal (monument UNESCO), a construit case de lemn (precum Casa Chira din Vișeu de Sus), a realizat o parte a lemnăriei Catedralei Mântuirii Neamului, dar și porți măiestru sculptate, troițe, acareturi etc. A fost nu numai dulgher, sculptor, designer și arhitect, ci și butnar și drănicer și tâmplar…
Acesta a fost ajutat permanent de fiul său, Vasile Hotico, care-i continuă, cu înaltă măiestrie, opera” – informează istoricul și publicistul maramureșean Teofil Ivanciuc.
Dumnezeu să-l odihnească!
1 Comentariu în această postare
Zaha
Odihnă veșnică!