Prognoza meteo pentru Maramureș – 30 aprilie 2025 - 44 minute în urmă
Cum să alegi pantofii bărbătești ideali pentru diferite ocazii – Ghid complet - 7 ore în urmă
Festivalul „Trăistuța cu Tradiții” se va desfășura în Parcul Central din Sighetu Marmației - 14 ore în urmă
Ard focurile-n Maramureș - 14 ore în urmă
Conclavul începe pe 7 mai - 14 ore în urmă
Elev al Școlii „Vasile Alecsandri” Baia Mare, premiat la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă - 15 ore în urmă
Pas important pentru patrimoniul sighetean: Încep lucrările de reabilitare la Cinematograful Mara și Muzeul Maramureșean - 15 ore în urmă
Portul tradițional românesc, sărbătorit printr-un eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” - 17 ore în urmă
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a încetat din viață la 76 de ani - 18 ore în urmă
S-a dat undă verde la lucrările de reabilitare energetică a Liceului Tehnologic ”Marmația” - 18 ore în urmă
Meșterul popular Ana Păpăruză: „Știu lucra de când am fost mică, am învățat de la mama. E o deosebită plăcere să lucrez cu mărgelele”
Maramureșul se mândrește cu meșterii populari pe care îi are.
Azi – prin intermediul Dianei Țicală din cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș – o cunoașteam mai bine pe Ana Păpăruză din Baia Mare. Realizează podoabe tradiționale, tricotaje, practicând cu mare plăcere acest meșteșug.
Se numără printre primii meșteri populari înscriși în cadrul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș. Spune că a învățat de mică să lucreze, însă abia acum, la pensie, are timp să se dedice mai mult acestei pasiuni. Și-a învățat chiar și băieții să facă zgărdane.
„Știu lucra de când am fost mică, am învățat de la mama mea. Eu sunt originară din Oaș și la noi nu există fată să nu-și știe face podoabele, mai ales pentru când se căsătorește. E o rușine să umble în sat să-și caute podoabe. Știți câte podoabe poartă miresele oșenești.
Am învățat de mică, dar acum de când sunt în pensie pun mai mare accent pe acest meșteșug, înainte eram cu serviciul, am fost ocupată.
Pentru mine e o deosebită plăcere să lucrez cu mărgelele. Copiii mei știu să confecționeze, cu toate că sunt băieți. Au participat și la olimpiadă la Sibiu pentru micii meșteri. Au luat tot locul I, dar acum sunt căsătoriți, au copii, nu mai sunt interesați”, declară Ana Păpăruză.
Multă sănătate îi dorim, să poată realiza cât mai mult timp astfel de minunății!
L.C.H.
Foto: Marius Ionuțaș