Liturghie arhierească la Mănăstirea Făget - 13 minute în urmă
Strănuți și ai nasul înfundat? Poate fi alergie, nu răceală - 32 minute în urmă
Concert de pricesne în Parohia Greco-Catolică Mocira - 2 ore în urmă
Numeroși elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare au fost premiați la etapa zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru clasele V-Vlll - 3 ore în urmă
Cine a obținut premii în cadrul îndrăgitului Festival al cântecului francofon «Chants, sons sur scène – Qualif’ 2025» - 6 ore în urmă
Autobuzele electrice intră în circulație la Târgu Lăpuș începând cu 1 aprilie - 6 ore în urmă
România, calificată la Jocurile Olimpice de Iarnă 2026 - 6 ore în urmă
Rasoforie la Mănăstirea Chiuzbaia - 6 ore în urmă
Iresponsabilitate periculoasă la furat de lemne - 7 ore în urmă
Atletism: Maria Botiz din Ruscova, vicecampioană națională - 7 ore în urmă
Meșterul popular Ioana Cosma le-a împărtășit copiilor din Târgu Lăpuș tainele țesutului zadiilor
Atelierele pentru copii „Șezătoare în Postu’ Mare” din cadrul Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiș ” din Târgu Lăpuș continuă.
Ieri, 26 martie, participanții la activitate au avut-o alături pe Ioana Cosma, meșter popular, care i-a inițial în tainele țesutului zadiilor.
„În cadrul atelierului desfășurat ieri la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș „, parte din proiectul „Șezătoare în Postu’ Mare”, meșteșugul a prins viață prin prezența doamnei Ioana Cosma, meșter popular de seamă. Aceasta le-a împărtășit copiilor tainele țesutului zadiilor.
Zadiile sunt confecționate din lână sau fibre, au formă dreptunghiulară și sunt țesute în teară (război de țesut), în patru ițe. Decorul zadiei din față ( numită șurț) este plasat în partea de jos și alcătuit din mai multe registre ornamentale dispuse orizontal. Partea de sus care nu prezintă ornamente, poartă denumirea de „trup”, fiind reprezentat printr-o singură culoare.
Zadia din spate este ornamentată cu vrâste rupturite pe toată suprafața.
Copiii participanți au avut ocazia să înțeleagă mai profund frumusețea și migala portului popular românesc”, transmit reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Atelierele vor continua pe întreaga perioadă a postului, în zilele de luni și miercuri, între orele 14:00 – 16:00, iar inițiatoarea lor este Livia Neag Nistea.
Foto – Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
Citește și