FRH a stabilit locul desfășurării Final Four-ului Cupei României - 50 minute în urmă
Programul ierarhilor în a cincea săptămână din Postul Mare - 2 ore în urmă
Biserica din Recea va găzdui cea de-a doua întâlnire a tinerilor din Protopopiatul Baia Mare în Postul Mare - 2 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile în Maramureș - 3 ore în urmă
Contribuie la istoria mineritului, donează obiecte sau fotografii pentru Muzeul Tarnița din Băița - 3 ore în urmă
AH Minaur, calificată cu toate echipele în fazele superioare ale competițiilor FRH - 4 ore în urmă
Artă și credință la Târgu Lăpuș: Festivalul de Pricesne „Lumină din Lumină” și expoziția „Din Jertfă, Lumină” vor avea loc duminică, 6 aprilie - 4 ore în urmă
Senator cu opt clase și două dosare penale? România, țara tuturor posibilităților - 5 ore în urmă
„Nedumeriții” Dan Țuțu și Cristi Manolescu aduc stand-up comedy la Baia Mare - 6 ore în urmă
Parada Absolvenților: O nouă tradiție sau doar o vorbă în vânt? - 7 ore în urmă
Meșterul popular Raveca Herman le-a prezentat copiilor din Târgu Lăpuș „Rochia de Rogoz”
Atelierele „Șezătoare în Postu’ Mare” organizate la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș” din Târgu Lăpuș au continuat și ieri, 31 martie, aducând alături pe meșterul popular Raveca Herman din Rogoz. Aceasta le-a prezentat copiilor „Rochia de Rogoz”.
Inspirată de frumusețea naturii și cu un aspect primăvăratic, această rochie a fost scoasă din lada de zestre a rogojenilor, fiind reînviată la războiul de țesut pentru a putea fi purtată și de noile generații.
Rochia este realizată din „vrâste” colorate, dispuse orizontal, care în funcție de model, poate sau nu împreună cu bătătura din război să formează „coște” (pătrate). Rochiile sunt cusute în pliuri, iar partea de jos este adesea împodobită cu un model floral, ales sau brodat cu grijă, pentru a adăuga un plus de eleganță și măiestrie.
Rochia nu doar că reflectă tradițiile rogojenilor, dar și legătura profundă cu natura și cu meșteșugurile populare, fiind o veritabilă comoară a culturii autentice, transmit reprezentanții Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Atelierele vor continua pe întreaga perioadă a postului, în zilele de luni și miercuri, între orele 14:00 – 16:00, iar inițiatoarea lor este Livia Neag Nistea.
Foto – Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș
Citește și
Meșterul popular Ioana Cosma le-a împărtășit copiilor din Târgu Lăpuș tainele țesutului zadiilor