Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani - 3 ore în urmă
Se organizează șezătoare la Boiu Mare; Deți Iuga, invitat special - 3 ore în urmă
„Vișeu de Jos – Etnografie și Folclor”: Apariție editoarială la 660 de ani de atestare documentară a Vișeului de Jos - 4 ore în urmă
Majorare de 5-8% a tarifelor abonamentelor Orange - 4 ore în urmă
La Teatrul Municipal Baia Mare are loc premiera unui spectacol menit să celebreze personalitatea lui Hollósy Simon - 4 ore în urmă
Dicționarul Centrului Artistic Baia Mare. Artiștii Școlii Hollósy (XVII) - 5 ore în urmă
Donald Trump deschide un nou teatru de război - 5 ore în urmă
Istoria și Geografia riscă să devină materii opționale - 5 ore în urmă
Tradiții: Ziua ursului aduce speranța primăverii în Maramureș - 5 ore în urmă
Informare meteorologică: Ninsori în Maramureș până luni seara - 5 ore în urmă
Meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi confecționează clopuri de peste 40 de ani
Pe vremuri, în casa fiecărui moroșan exista un cui în care își agăța clopul la finalul fiecărei zile sau atunci când se așeza la masă. Acum, bărbații nu mai poartă clopuri ca odinioară, însă trebuie să recunoaștem că le stă foarte bine celor care poartă.
Cu ajutorul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș – Maria Mirela Poduț – aflăm despre confecționarea clopurilor, dar și despre meșterul popular Vasile Borodi din Sârbi care face asta de peste 40 de ani.
„Fiecare moroșan are în casa lui cuiul pentru clop, locul unde și-l agață în fiecare seară când a săvârșit munca de zi cu zi și se așează cu ai lui la masă” (Vasile Borodi, meșter popular, Sârbi, jud. Maramureș).
„Capul era acoperit indiferent de anotimp. Căciula sau clopul se dădeau jos doar atunci când intrau în casă, în biserică și pe timpul doliului. Clopul de paie maramureșean are un aspect deosebit față de alte zone ale țării. Calota acestuia are un diametru foarte mic (5 cm) și borurile mai largi. În funcție de ocazie, clopul este decorat cu mărgele și panglici de mătase brodate cu flori, ciucuri din lână colorată, la nunți și în sărbători, simplu la înmormântări sau la lucru. Pe calotă sunt puse zgărzi din mărgele policrome: galben, verde, roșu, alb, negru, cu motive geometrice sau împletituri din lână policromă ce au în partea dreaptă ciucuri” (Janeta Ciocan, Podoaba în portul popular din Nordul României, Editura Ethnologica, Baia Mare, 2007).
Foto – Marius Marian