Share
Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric

Metehăul – „vedeta” Bobotezei în unele sate din Maramureșul Istoric

Un ritual interesant întâlnit în Maramureșul Istoric de Bobotează îl reprezintă Metehăul.

Cu ajutorul Corinei Csiszár de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș aflăm că acesta încă se mai păstrează în câteva sate din Maramureșul Istoric. Sistemul obiceiurilor nu se pierde, el este într-o continuă schimbare și regenerare.

„În câteva sate din Maramureșul Istoric, în ziua de Bobotează, încă se mai pun Metehăi.

Spre surprinderea și bucuria noastră, fără reconstituiri, obiceiul își urmează cursul său firesc. Doar ținuta „atrăgătoare” și textul metehăului, au suferit unele transformări, cum era și firesc, semn că maramureșeanul nu își pierde niciodată umorul și se adaptează vremurilor.

Dar ce este de fapt, acest Metehău denumit și moș sau babă, în funcție de sat? Tinerilor necăsătoriți li se confecționează o păpușă din paie de grâu, ovăz sau pănuji de porumb, de statură umană. Păpușa îmbrăcată cu haine femeiești sau bărbătești, se agăța într-un pom sau în locuri greu accesibile, dar cât mai la vedere, în apropierea casei celor vizați.

„Puneam babe și moși. Să scula feciorii dimineață tare, să să uite, să ieie baba, să nu margă altu să citească. Api tot felul de prostii scriau. Și mie mi-o pus pețâtor, pă fântână-n drum. L-am adus și atâta l-am jucat. Și să știți că-n anu cela m-am măritat. Cela de obdiele, îl aduce pă cela de ptele. L-am dus în casă, l-am pus după masă, l-am cinstit.” (Budești) – transmite Corina Isabella Csiszár.

Foto 1 – din colecția CJCPCT „Liviu Borlan” Maramureș
Foto 2 – Teofil Ivanciuc


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu