Perechea David Soponar – Izabella Bartha a strălucit la competiția internațională Austrian Pyramid Cup 2025 - 53 minute în urmă
Pârtia Șuior va găzdui a II-a ediție a competiției internaționale de schi alpin FIS Children Trophy 2025 - 56 minute în urmă
Marian Ilea, cronicarul prin excelență al Mittelstadtului, a lansat cartea „Vremuri îmbârligate” - 1 oră în urmă
Accident tragic pe pârtia de schi din Borșa - 2 ore în urmă
Fermierii din Baia Sprie informați despre cererile de plată pentru 2025 - 2 ore în urmă
Lumea teatrului românesc pierde un mare artist - 2 ore în urmă
Comuna Asuaju de Sus continuă programul de măsurători cadastrale gratuite în zona Lupiste - 4 ore în urmă
Ghinghis Han prinde viață la Muzeul de Istorie din Baia Mare - 4 ore în urmă
Iulia Ioana Vlad, printre laureații Festivalului-Concurs Național „La Poalele Dealului Pleșa” - 5 ore în urmă
„Jurnalul Fericirii”, recent tradus în enegleză, a fost prezentat în parohia „Sfânta Cruce” din Alexandria, Virginia (zona Washington) - 6 ore în urmă
Mică întâmplare cu mărțișoare: Producătorii din Maramureș au reușit să impună în dorința băimărenilor, voința achiziționării de daruri de calitate!
Mică întâmplare cu mărțișoare: Producătorii din Maramureș au reușit să impună în dorința băimărenilor, voința achiziționării de daruri de calitate!
Tinerii care au copilărit prin anii 90/00 cu siguranță au auzit de Hanna Montana, artista care cânta pe la concerte, dar apropiații nu știau că e ea. Era înfățișată de Miley Cyrus, care acum cântă ceva mai serios, crescând odată cu vârsta. Ei bine, Hannah Montana ajunsese simbol pe… mărțișoare, an la rând.
Kitschul
1 martie 2023. Din radiouri răsună hitul Flowers al deja adultei Miley Cyrus. Pe Bulevardul Unirii din Baia Mare, devenit Bulevardul Mărțișoarelor zilele acestea, aceeași aglomerație ca atunci. Nici nu mai contează că artista în cauză a crescut deja și a trecut deja o pandemie distanță de când e cunoscută ca artist internațional. Într-un colț, pe o tarabă, încă am zărit-o. Ca mărțișor. Ca acum 14 ani. Doar că acum sigur că nu mai are așa trecere!… În cele 70 tarabe de pe Aleea Mărțișoarelor, zeci de expozanți, unii cu câte 2, lipite. Mulți au apelat la aceeași variantă sordidă a kitsch-ului. Cine are 40 colege sigur acolo s-a dus. Poate că s-a strecurat și Hannah Montana printre ele, cele mai contează, contează că erau ieftine. Și făcute la serie.
Artiștii
Dar printre acești comercianți veniți să vândă în serie produse de calitate îndoielnică, s-au aflat și ei, adevărații producători. O tarabă la care sunt doi tineri, mă opresc la ea. Pe mici bucățele de buștean, simbolurile veritabile ale primăverii. Niciun mărțișor nu semăna cu celălalt. „Le-am făcut așa cum mi-a dictat imaginația”, arată tânăra. „Toate sunt diferite, am inscripționat simbolurile așa cum mi s-a părut plăcut ochiului”, mai arată tânăra maramureșeancă. Toate mărțișoarele erau confecționate de ei, nicidecum în serie, ca pe vapor, cum enunță neaoșul maramureșean. Sunt sigur că v-ați obișnuit și cu brățările simple, care au calitatea supremă de mărțișor sau cadou adițional la mărțișor. La ei, 4 lei, alea de vapor. de la 5 lei în sus, la tarabele învecinate. Fiecare brățară era lucrată manual și individual de celelalte. La ei, culmea, chiar dacă nu se înghesuia lumea, tot erau mai mulți decât la vânzătorii de mărțișoare kitschoase.
Baia Mare
Desigur că nu erau singurii, dar desigur că erau puțini ei. Alături, un domn, avea mărțișoare confecționate din ceramică. La încă 7 tarabe mai era cineva care făcuse mărțișoare din hârtie. Prețurile lor se învârteau în jurul celor practicate de samsarii care le-au luat din fabrică și le-au dat cu adaos, ca să le iasă profitul. Dar, față de alți ani, chiar dacă oferta părea mai mică, cu toată aglomerația de mașini din apropiere, parcă tot mai mulți au preferat să iasă în evidență cu altceva decât cu banalitățile de Dragonul Roșu. Și este de spus că vânzătorii de ghiocei achiziționați de prin curțile blocurilor nu au mai avut atât de mare succes ca în alți ani. I-a încurcat vremea. Faima ghioceilor a trecut de prin ianuarie, de când vremea s-a încălzit nesperat de mult. În tot orașul, florarii au avut mulți comercianți, iar florile au venit ca și cadoul perfect în completarea mărțișorului. Ceea ce e bine! Mai avem tradiții importante!
C.Ț.