La Spitalul Municipal Sighetu Marmației se reia campania „Dacă cunoști boala, o poți preveni sau o poți trata! Participă la testul gratuit!” - 5 ore în urmă
La Muzeul de Mineralogie din Baia Mare a avut loc deschiderea oficială a Expoziției interactive Muzeul Virtual - 5 ore în urmă
Abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza - 5 ore în urmă
Sălile de jocuri noroc de la parterul blocurilor de locuinţe ar putea fi interzise - 5 ore în urmă
Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică - 5 ore în urmă
Prof. dr. Ilie Gherheș a trecut la cele veșnice - 6 ore în urmă
Profesorii, consultați în reforma liceului - 6 ore în urmă
La Colonia Pictorilor: Expoziția de arte vizuale „60+” reunește pe simeze lucrările a șase artiști - 6 ore în urmă
În cele mai recente topuri turistice Google, Maramureșul ocupă locuri de frunte - 7 ore în urmă
Prof. Irina Doce este ambasador al județului Maramureș în cadrul proiectului „România ești TU” - 15 ore în urmă
Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică
Numărul cazurilor de gripă a depășit pragul de 150.000 în România, determinând Ministerul Sănătății să declare stare de alertă epidemiologică. În acest context, întărirea sistemului imunitar devine o prioritate, iar specialiștii recomandă o dietă echilibrată, bazată pe alimente cu proprietăți benefice pentru sănătate. Nutriționista Codruța Pantelimon explică modul în care alimentația ne poate ajuta să prevenim și să combatem infecțiile respiratorii.
Tradiția și știința: ceapa, usturoiul și beneficiile grăsimilor naturale
„Prevenția este esențială”, subliniază Codruța Pantelimon, care amintește că obiceiurile alimentare tradiționale au rolul lor în menținerea sănătății în sezonul rece:
,,Printre alimentele cu efecte benefice se numără piftia, bogată în colagen, esențial pentru articulații și piele, precum și slănina cu ceapă roșie, un preparat popular care, pe lângă aportul de energie, are și efecte antibacteriene„.
„Ceapa și usturoiul sunt adevărate antibiotice naturale. Acestea contribuie la combaterea bacteriilor și virusurilor, având un rol esențial în întărirea imunității. De asemenea, consumul moderat de pălincă poate avea un efect antiseptic, ajutând la dezinfectarea căilor respiratorii superioare„,
,,Unsoarea unge, ceapa și usturoiul au efect antibacterian, iar palinca este un antiseptic natural”, explică specialista.
Alimentația optimă pentru zilele solicitante
Pentru cei care desfășoară activități intense, nutriționista recomandă și alte surse de grăsimi sănătoase, precum măslinele, nucile, avocado și uleiul de măsline. Produsele lactate integrale, ouăle și legumele contribuie la menținerea unui echilibru nutrițional adecvat, iar murăturile în saramură și zeama de varză oferă probiotice naturale, esențiale pentru sănătatea digestivă și imunitară.
„O dietă variată și echilibrată este cheia unui sistem imunitar puternic. Totuși, este important ca orice supliment alimentar să fie luat doar la recomandarea unui specialist, pentru a evita eventualele contraindicații„, mai precizează Codruța Pantelimon.
Într-un sezon în care riscul de îmbolnăvire este ridicat, o alimentație adecvată poate juca un rol esențial în protejarea sănătății. Tradiția și știința pot merge mână în mână, oferindu-ne soluții simple, dar eficiente, pentru a ne menține organismul pregătit să facă față provocărilor iernii, informează Click.
Vasile Petrovan