152 de ani de la nașterea lui IULIU MANIU - 5 ore în urmă
Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 6 ore în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 7 ore în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 7 ore în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 7 ore în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 7 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 7 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 8 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 8 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 10 ore în urmă
Misiune europeană în spațiu: Amprenta unui băimărean, doctor astrofizician în Europa, pe lucrarea însoțitoare lui „Euclid”, un proiect de anvergură
Misiune europeană în spațiu: Amprenta unui băimărean, doctor astrofizician în Europa, pe lucrarea însoțitoare lui „Euclid”, un proiect de anvergură
Presa maramureșeană din 2009-2010 relata despre performanțele fabuloase pe care le înregistra elevul Sandor Kruk, de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. Elevul de atunci înregistra succes după succes la olimpiadele școlare de astronomie și astrofizică.
La 32 de ani, Sandor Kruk este doctor în astrofizică și activează în prezent în cadrul Agenției Spațiale Europene. „Sunt cercetător postdoctoral la Institutul Max Planck pentru fizică extraterestră din Garching, Munchen. Anterior, am fost cercetător la Agenția Spațială Europeană din Țările de Jos. Am largi interese de cercetare în ceea ce privește analiza sondajelor astronomice Big Data, inclusiv detectarea și clasificarea galaxiilor, lentilelor gravitaționale puternice și asteroizilor cu știință cetățeană și inteligență artificială.
Interesele mele științifice constau în formarea și evoluția galaxiilor de-a lungul istoriei cosmice, morfologia galaxiilor, dinamica galaxiilor și formarea stelelor. M-am născut și am crescut în România. Am descoperit astronomia în liceu și de atunci sunt îndrăgostit de ea. Pe lângă cercetare, sunt profund pasionat de educație și de creșterea accesului tinerilor la educația științifică. Am inițiat trei proiecte mari: Festivalul Științei Române, Olimpiada Britanică de Astronomie și Astrofizică și Școala de vară Oxford pentru România, ajungând la mii de studenți în fiecare an”, arată băimăreanul Sandor Kruk, prezent în orașul natal chiar în 2022, cu proiectul Romanian Science Festival, un proiect de anvergură și de succes.
Proiectul Euclid
Și dacă tot vorbim despre proiecte de anvergură… Agenția Spațială Europeană a lansat de curând proiectul Euclid, lansat pe orbită în 1 iulie 2023. Euclid este un telescop spațial al Agenției spațiale europene (ESA), al cărui obiectiv este de a înțelege mai bine energia întunecată și materia întunecată prin măsurarea exactă a accelerației universului. Pentru a realiza acest lucru, telescopul de tip Korsch va măsura formele galaxiilor la distanțe variabile de Pământ și va cerceta relația dintre distanță și deplasarea spre roșu. În general este acceptat faptul că energia întunecată contribuie la creșterea accelerării expansiunii universului, astfel că, măsurarea acestei relații îi va ajuta pe fizicieni și astrofizicieni să înțeleagă mai bine originea acestei accelerații. Misiunea Euclid îmbunătățește și completează misiunea telescopului Plank (2009 până în 2013) al ESA. Telescopul spațial Euclid a fost numit după matematicianul antic grec Euclid din Alexandria.
„Această misiune extraordinară va fotografia o treime din întregul cer cu o rezoluție fără precedent, timp de 6 ani. Prin colectarea acestor date valoroase, cercetătorii vor putea dezvălui misterele universului întunecat. Cu siguranță, lansarea este un moment extrem de emoționant pentru toți cei implicați in proiect”, arată cercetătorul din Maramureș.
În 1 iulie 2023 totul a decurs conform programului. „O lansare reușită! Dar munca grea de abia incepe, pentru că Euclid va transmite 200 GB de date în fiecare zi, care trebuie procesate și analizate. În total, volumul de date va fi de 20 PB, de douăzeci de ori mai multe decât sunt în prezent în arhive de la toate misiune spatiale ESA – European Space Agency”, mai arată cercetătorul băimărean. Iar lansarea telescopului Eulcid a fost însoțită de un proiect pe cât de interesant pentru toată lumea, pe atât de ieșit din comun. O artistă a creat o colecție specială de amprente, a 250 de persoane implicate activ în acest proiect revoluționar, iar lucrarea a mers și ea în spațiu. Cu alte cuvinte, amprenta unui cercetător băimărean a auns în spațiu. Sandor Kruk a punctat acest lucru chiar în ziua lansării în spațiu a lui Euclid. „Amprenta mea va ajunge în spațiu. La propriu: lucrarea ‘Fingertip Galaxy’ realizată de Lisa Pattibone este o colecție de amprente de la 250 de oameni de știință implicați in misiunea spațială ESA Euclid. La fel ca faimosul Voyager Golden Record, această lucrare este amplasată chiar pe Euclid”, mai arată cercetătorul băimărean. Ar fi de adăugat faptul că băimărenii sunt talentați și cu informațiile dobândite în școală pot ajunge departe. Chiar mai departe decât ar putea să ne gândim vreodată, așa cum se vede în modelul de față. Felicitări!
C.Ț.