Numeroase premii oferite în cadrul Concursului Eparhial Online de Pricesne „Rugăciune și cântare în Postul Mare” - 6 ore în urmă
Doar un egal pentru Minaur la Suceava - 8 ore în urmă
Alexandru Baboș: Bisericile de lemn sunt o oglindă a comunităților - 10 ore în urmă
Polițiști în acțiune la Ulmeni. Acțiune de ecologizare - 12 ore în urmă
Naționala a coborât șapte locuri în clasamentul FIFA - 12 ore în urmă
Ungaria își ia tălpășița din Curtea Penală Internațională! Ce urmează? - 14 ore în urmă
Concertul de pricesne „Ierusalimul lui Iisus în inimile noastre” va avea loc în Vișeu de Jos în Duminica Floriilor - 15 ore în urmă
Festivalul Primăverii Băimărene: Distracție în acest weekend la Baia Mare Value Centre - 15 ore în urmă
Conferinţa ”Terapia prin «lumină vie»” plus o lansare de carte la Biblioteca Județeană - 15 ore în urmă
Pe simezele Galeriei de Artă UAP Baia Mare puteți admira expoziția „ÎNVIEREA” - 15 ore în urmă
Modificări aduse Legii cetățeniei
Marți, 18 iunie 2024, Senatul a adoptat în plen un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern, care stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani. Legea actuală prevede că, pentru acordarea cetăţeniei cetăţeanului străin căsătorit cu un român/româncă, trebuie să locuiască cel puţin cinci ani în România, ceea ce constituie, în opinia lui Robert Cazanciuc, (cel care a propus amendamentul), „o barieră”. Astfel, sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române.
„Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. (…)”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Potrivit proiectului, „măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului.”
Lăcrimioara ZOTA