Agentul de poliție rănit în accidentul de la Borșa are nevoie urgentă de sânge - 2 ore în urmă
Programul de vizitare a Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, în aceste zile - 3 ore în urmă
Alocațiile de stat pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2025 - 17 ore în urmă
Mulți turiști au ales să petreacă Crăciunul la pensiunile din Maramureș - 17 ore în urmă
Programul ierarhilor maramureșeni, duminică, 29 decembrie - în urmă
Se fac înscrieri la Raliul Zăpezii, aflat la cea de-a XV a ediție - în urmă
Patinoarul, distracția copiilor aflați în vacanță - în urmă
Florian Mătăsaru, dirijorul Fanfarei Municipale, împlinește astăzi o frumoasă vârstă - 1 zi în urmă
Călătoria lui Anton Joseph la Nürnberg pe vremea COVIDULUI-19 – proză scurtă de Marian Ilea - 1 zi în urmă
Ce putem face cu mâncarea care ne-a rămas după Masa de Crăciun - 1 zi în urmă
Modificări importante în obținerea permisului de conducere!
Modificări importante în obținerea permisului de conducere!
Autoritățile maramureșene arată că începând cu 2 martie a.c., legislația referitoare la circulația pe drumurile publice a fost modificată și completată cu privire la obținerea permisului de conducere. Astfel, Ordonanța Guvernului nr.11/2023 care modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede următoarele:
➡️ Examinatorii vor înregistra audio-video și probele practice în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 și A.
➡️ Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obținerea permisului de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
✅ au trecut șase luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
✅a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă în regim de privare de libertate;
✅ a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus executarea pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
✅ a intervenit amnistia;
✅ interzicerea dreptului de conducere anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
✅ a intervenit reabilitarea;
✅ toți cetățenii, indiferent dacă au deținut sau nu permis de conducere, care au fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art.115 alin. (1) se vor putea prezenta în vederea susținerii probelor pentru obținerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, indiferent de categoriile avute anterior, dacă a intervenit una din situațiile prevăzute la art. 24 alin.(6) din O.U.G. nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare.
➡️ În Legea nr. 385/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se menționează că prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. d), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C și CE se eliberează de la vârsta de 18 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea certificatului de calificare inițială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat de legislația în vigoare sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.
➡️ Prin excepție de la vârsta minimă prevăzută la alin. (4) lit. e), permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D și DE se eliberează de la vârsta de 21 ani, cu înscrierea în acesta a codului național pentru atestarea valabilității categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deținerea unui CPI.
➡️La nivelul Serviciului Regim Permise și Înmatriculări Maramureș au fost întreprinse măsurile necesare de instruire a personalului cu atribuții pe linia permiselor de conducere și examinare, astfel încât în momentul în care un candidat care a împlinit vârsta de 18 ani, respectiv 21 de ani se prezintă în vederea înregistrării dosarului de examinare în vederea obținerii permisului de conducere categoriile C și CE, respectiv D și DE, vor înscrie codul național pentru atestarea valabilității categoriei.
➡️ După susținerea și promovarea probelor în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoriile menționate anterior, titularului i se va emite un permis de conducere în care este înscris codul național, permițându-i să poată conduce pe drumurile publice un vehicul din categoria pentru care a susținut examenul doar pe teritoriul României în prezența instructorului auto atestat sau a examinatorului autorității din cadrul autorității competente în timpul desfășurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obținerea CPI.
➡️ După obținerea CPI, titularul se poate prezenta la sediul serviciului cu documentul emis în acest sens de către Autoritatea Rutieră Română în vederea emiterii unui permis de conducere fără înscrierea codului național, a mai adăugat prefectul de Maramureș.
DirectMM.ro