Vineri seară, de vizionat spectacolul „Căsătoria”, după N.V. Gogol - 55 minute în urmă
Teodor Perșa din Băiuț (1943-2006) – o viață pe note muzicale - 1 oră în urmă
Turiști fericiți după o plimbare cu sania, trasă de iapa Karina - 1 oră în urmă
A fost hramul de iarnă al Mănăstirii Scărișoara Nouă - 1 oră în urmă
Aducere aminte: Cu Lenuș la săniuș pe derdeluș - 2 ore în urmă
Editorialul de miercuri: Două întâmplări din vremea când trebuia să devenim “oamenii noi” ai comunismului - 2 ore în urmă
SMURD Maramureș împlinește 15 ani - 2 ore în urmă
Marcel Mureșan, dialog cu Ioan Marchiș (II) - 2 ore în urmă
De la 1 ianuarie crește indemnizația ajutorului de înmormântare - 4 ore în urmă
Maramureșul, sub cod galben de inundații - 5 ore în urmă
Moment istoric în eternul derby din România: Cea mai mare diferență de scor din toată istoria s-a înregistrat acum, duminică 12 septembrie!
Moment istoric în eternul derby din România! Cea mai mare diferență de scor din toată istoria s-a înregistrat acum duminică 12 septembrie! Anterior au fost două 5-0 ambele câștigate de Steaua-FCSB.
Eternul derby, numit și Marele derby, Derby-ul României, Unicul derby, El Clasico de România, Clasicul României sau Derby de România reprezintă fiecare meci de fotbal între rivalele FCSB și Dinamo București, cele mai titrate și mai populare echipe din România.
FCSB și Dinamo sunt cele mai iubite echipe din fotbalul românesc, 40,9% dintre microbiști fiind suporteri ai FCSB, iar 13,7% fani dinamoviști, conform unui sondaj gsp.ro. Duelul Dinamo-Steaua (FCSB) este unul dintre cele opt jocuri europene cotate ca fiind de cinci stele în materie de rivalitate sportivă, alături de meciuri precum Real Madrid – FC Barcelona, Panathinaikos Atena – Olympiakos Pireu, Ajax Amsterdam – Feyenoord Rotterdam, Celtic Glasgow – Glasgow Rangers, Dinamo Zagreb – Hajduk Split, Steaua Roșie Belgrad – Partizan Belgrad, Galatasaray Istanbul – Fenerbahce Istanbul sau Dinamo Kiev – Șahtior Donețk, conform romanialibera.ro.
Acum să vedem câteva date importante despre Marele Derby, Eternul Derby sau Derby de România, așa cum mai este cunoscut sau numit în țara noastră. Partida se desfășoară în capitala României, în București. Echipele implicate sunt Steaua sau FCSB, în funcție de percepție (situația se află încă în instanță). respectiv Dinamo București. Data primei dispute este 21 noiembrie 1948. În total, s-au desfășurat 182 partide. Cele mai multe victorii au fost adjudecate de roș-albaștri (64). Jucatorul cu cele mai multe apariții Ionel Dănciulescu (35). Golgheteri sunt Florea Voinea și Ionel Dănciulescu (câte 13 goluri). Cea mai recentă dispută a fost cea de duminica aceasta, 12 septembrie 2021. Cea mai mare diferență de scor FCSB 6–0 Dinamo (12 septembrie 2021). Anterior cea mai mare diferență de scor, 5-0, s-a înregistrat de două ori, de ambele roș-albaștrii fiind câștigătorii, în 4 aprilie 1998, în Liga 1, marcatori fiind Dănciulescu (19, 65), I. Rotariu (35), D. Șerban (57), Ciocoiu (87), respectiv în 12 iunie 1985, în Cupa României, în semifinale, marcatori fiind Pițurcă (27, 50), Lăcătuș (35, 61), Balint (64). Cea mai mare diferență de scor în deplasare a fost tot de partea roș-albaștrilor: 0-4 (Dinamo-Steaua – 11 aprilie 1956)
FCSB a surclasat-o pe Dinamo cu scorul de 6-0 (4-0), duminică seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în etapa a 8-a a Ligii I de fotbal. Aceasta a fost cea mai mare diferenţă de scor înregistrată în „eternul derby” al fotbalului românesc, arată agerpres.ro. Vicecampioana s-a impus prin golurile marcate de Claudiu Keşeru (26), Octavian Popescu (43), Paulo Vinicius (45+2), Andrei Cordea (45+7 – penalty), Valentin Gheorghe (54) şi autogolul lui Ricardo Grigore (67). O mare însemnătate la acest scor a avut-o faptul că Dinamo a jucat mai bine de o repriză în zece oameni. Ambele echipe au început meciul avântat, cu un plus de agresivitate pentru Dinamo, care putea fi sancţionată cu penalty încă din min. 6, la o intervenţie a lui Răuţă asupra lui Octavian Popescu, în propriul careu. Dinamo a avut prima oportunitate, însă încercarea de ”scăriţă” a lui Sorescu a fost eşuată (7). FCSB a fost aproape de deschiderea scorului în min. 16, când reluarea lui Oct. Popescu a fost reţinută în doi timpi de Eşanu. Echipa antrenată de Edi Iordănescu a înscris primul gol în min. 26, prin Keşeru, din lovitură liberă de la 17 metri, după un fault comis de Itu asupra sa. Echilibrul numeric s-a rupt în min. 37, când Filip a fost eliminat pentru o intrare brutală asupra lui Valentin Gheorghe. Dinamovistul nu l-a atins pe adversarul său, dar intensitatea intervenţiei justifică sancţiunea. FCSB a mai ratat prin Iulian Cristea (40), care a reluat cu capul pe lângă poartă din 7 metri. Finalul primei reprize a fost de coşmar pentru Dinamo, care a încasat trei goluri în doar câteva minute. Octavian Popescu (43), angajat inteligent de Cordea, a înscris cu un şut din unghi, apoi Vinicius (45+2) a reluat în plasă cu capul mingea centrată de Olaru, iar Cordea a transformat un penalty (45+7), după un fault comis de portarul Eşanu la Olaru, la un contraatac al gazdelor. FCSB a controlat jocul şi în partea secundă, însă nu a mai forţat. Keşeru (50) a tras pe lângă poartă, după care Valentin Gheorghe a marcat la meciul său de debut la FCSB (54), profitând de ezitările fundaşilor Giafer şi Grigore. Keşeru a fost aproape de dublă (64), mingea ştergând transversala la o lovitură liberă. Al şaselea gol a venit în min. 67, când centrarea lui Olaru a fost reluată de Miron, după care Ricardo Grigore a deviat-o în propria poartă. Dinamo a avut o şansă să înscrie golul de onoare, dar Sorescu a trimis din lovitură liberă (69) puţin pe lângă poartă. Gazdele puteau să mai înscrie o dată, însă Ianis Stoica (82) a ratat incredibil din 5 metri. Dinamo, care nu a avut niciun şut pe poartă duminică seara, a ajuns la cinci eşecuri consecutive, fără gol marcat.
”Eternul derby” a ajuns la episodul 149, ”roş-albaştrii” având 46 de victorii, ”roş-albii” 49, iar alte 54 de meciuri s-au terminat la egalitate. În ultimele 49 de partide din Liga I s-a consemnat un singur rezultat de 0-0, pe 9 august 2015. Ultimul succes bifat în campionat de dinamovişti din postura de vizitatori datează din 25 aprilie 2011 (1-0), gol înscris de Gabriel Torje, potrivit site-ului LPF. Jucătorii au ieşit pe teren, înaintea meciului, cu căţei în braţe, în urma unei campanii demarate de Liga Profesionistă de Fotbal şi Consiliul Judeţean Ilfov, intitulată ”Umple golul din viaţa ta!”. Câinii provin din adăpostul public Brăneşti şi sunt disponibili pentru adopţie, conform agerpres.ro.
FCSB – FC Dinamo Bucureşti 6-0 (4-0)
Au marcat: Claudiu Keşeru (26), Octavian Popescu (43), Paulo Vinicius (45+2), Andrei Cordea (45+7 – penalty), Valentin Gheorghe (54), Ricardo Grigore (67, autogol).
Bucureşti, Arena Naţională: 36.147 spectatori
Liga I – etapa a 8-a
Au evoluat echipele:
FCSB: 99. Andrei Vlad – 2. Valentin Creţu (6. Denis Haruţ, 64), 55. Paulo Vinicius, 4. Andrei Miron (căpitan), 33. Risto Radunovic – 27. Darius Olaru, 17. Iulian Cristea (23. Ovidiu Popescu, 65), 9. Octavian Popescu (30. Alexandru Musi, 76) – 98. Andrei Cordea (19. Ianis Stoica, 68), 28. Claudiu Keşeru (8. Adrian Şut, 76), 22. Valentin Gheorghe. Antrenor: Edward Iordănescu.
Rezerve neutilizate: 1. Cătălin Straton – 13. Andrei Dumiter, 26. Răzvan Oaidă, 77. Sorin Şerban.
Dinamo: 12. Mihai Eşanu – 3. Andrei Radu, 24. Deniz Giafer, 27. Ricardo Grigore, 75. Costin Ionuţ Amzar – 8. Cătălin Itu (32. Geani Creţu, 78), 5. Alexandru Răuţă, 7. Steliano Filip – 10. Cosmin Matei (44. Mirko Ivanovski, 46), 9. Gabriel Torje, 22. Deian Sorescu (căpitan). Antrenor: Dario Bonetti.
Rezerve neutilizate: 91. Plamen Iliev – 6. Marco Ehmann, 28. Valentin Ioan Borcea, 99. Robert Moldoveanu, 38. Andrei Ahmed Bani Mustafa, 15. Claudiu Stan, 35. Răzvan Popa.
Arbitru: Istvan Kovacs (Carei); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Alexandru Cerei (Cluj-Napoca); arbitru de rezervă: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova)
Observatori: Cornel Sorescu (Piteşti) – CCA, Eduard Alexandru (Ploieşti) – LPF
Cartonaşe galbene: V. Creţu (14), Itu (24), C. Matei (45+2), Sorescu (53), Răuţă (61), Keşeru (63), Miron (80).
Cartonaş roşu: Steliano Filip (37).
C.Ț.