Locul ocupat de echipa de fotbal a României în clasamentul FIFA, la sfârșitul lui 2024 - 9 ore în urmă
99 de ani de la moartea marelui poet rus, Serghei Esenin - 9 ore în urmă
În a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Ștefan - 10 ore în urmă
“Tanti Irina a Anuții Văsălichii Măriuții din Șișești” continuă tradiția brodatului de mână - 12 ore în urmă
Două eclipse de lună și două de soare, în anul 2025 - 17 ore în urmă
Salvamontiștii maramureșeni, Moși Crăciuni pentru 50 de copii din satele cele mai greu accesibile ale județului - 17 ore în urmă
Pietre de poveste din zona Băiuț (II) - 17 ore în urmă
Praznicul Nașterii Domnului la Catedrala Episcopală din Baia Mare - 19 ore în urmă
În Moisei: Festivalul Național de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Ioan Horea” ajunge la cea de-a XIII-a ediție - în urmă
Maica Domnului, cinstită în a doua zi de Crăciun - 1 zi în urmă
Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației a mai semnat două contracte de finanțare; Despre ce este vorba
Muzeul Maramureșan, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local Sighetu Marmației, a mai semnat două contracte de finanțare prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru Acțiunea tematică „Case memoriale”, subprogramele „Elaborarea documentațiilor tehnice pentru intervenții asupra monumentelor istorice” și „Restaurare”.
Primul contract de finanțare în valoare de 250.000 lei este pentru elaborarea documentației tehnice pentru Casa Kazar din Vadu Izei – „Proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice în vederea consolidării, restaurării și punerii în valoare a Casei Kazar din Vadu Izei, jud. Maramureș”, iar cel de-al doilea contract de finanțare în valoare de 1.421.558 lei este pentru proiectul „Conservare-restaurare, valorificare și strămutare a Muzeului Școlar din Bârsana în cadrul Muzeului Satului Maramureșan din Sighetu Marmației”, ambele proiecte cu asigurarea cofinanțării de 10%.
„Acest amplu proiect de finanțare pentru muzeele în aer liber, case memoriale, edificii de cult, restaurare, cel mai amplu din ultimii 80 de ani, în valoare totală de 446 milioane de lei, este o premieră în domeniul protejării patrimoniului construit. El demonstrează că înțelegerea importanței conservării patrimoniului, susținerea și implicarea în aceste proiecte a factorilor cheie: ministere, actori politici, organizații culturale și oamenii din cadrul acestora, duce la un model de bune practici și ne face încrezători.
Alături de celelalte proiecte ale muzeului, aceste proiecte vor contribui la stabilizarea și perpetuarea coordonatelor identitare ale regiunii noastre, asigurând că următoarele generații vor avea acces la un patrimoniu viu și relevant.
Cum o spunem de fiecare dată, ele vorbesc despre cine suntem astăzi, oferindu-ne prilejul de a privi în trecut nu doar cu nostalgie, ci și cu bucurie și înțelegere.
Prin această inițiativă, Muzeul Maramureșan își reafirmă angajamentul de a păstra și valorifica moștenirea culturală a Maramureșului, oferind vizitatorilor săi o experiență autentică și educativă despre tradițiile și istoria acestei zone unice.
Mulțumim tuturor celor implicați în recompensarea eforturilor noastre cu promisiunea și angajamentul de a le onora cu integritate”, precizează cei de la Muzeu.