Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa, a primit distincția „Primar de 7 stele” - 2 ore în urmă
În luna martie pe scena Teatrului Baia Mare: Râs, dramă și reflecție - 6 ore în urmă
Casa Națională de Pensii Publice se modernizează - 7 ore în urmă
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» inaugurează expoziția „Memoria naturală. Când apare invizibilul”, semnată de artistul Juan Sebastián González - 7 ore în urmă
Spectacol interactiv de știință pentru copii la SHURA Bistro Caffe - 8 ore în urmă
Codul Rutier 2025: utilizarea abuzivă a flash-urilor poate duce la sancțiuni dure - 8 ore în urmă
Atelier de litografie pentru copii în Recea - 8 ore în urmă
„Miercurea alarmelor” – exercițiu de alarmare publică; Cetățenii, sfătuți să rămână calmi - 10 ore în urmă
Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului aniversează 35 de ani de arhierie - 11 ore în urmă
În Culcea va avea loc spectacolul „Azi e despre tine, mama” - 11 ore în urmă
Năsui, despre sprijinul HORECA: Nu mai mergem pe principiul ”primul venit, primul servit”; toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunţă sprijinul de un miliard de lei aprobat vineri de Guvern pentru industria HORECA şi schimbarea în ceea ce priveşte modul în care se va face plata în cadrul acestei măsuri compensatorii, respectiv renunţarea la principiul „primul venit, primul servit”, potrivit Agerpres.
„A trecut ordonanţa mult aşteptată pentru Horeca. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparenţă. Ca element de noutate, ieri, în şedinţa de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul „primul venit, primul servit”. Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Claudiu Năsui.
Acesta susţine că nu şi-a dorit să meargă pe un criteriu de departajare ales prin minister, deoarece s-ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc şi cei care nu primesc.
„În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”. Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a transmis ministrul Economiei.
Potrivit sursei citate, Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HORECA. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare. „Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai scris ministrul Economiei pe reţeaua de socializare.